Här coachas politikerna – av ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i Ljusdal har under året haft ungdomscoacher för att bli bättre på att förstå ungdomsfrågor. Nu har coacherna också dragit igång ett dialogcafé för att direkt kunna sammankoppla elever med beslutande politiker ett par gånger i månaden.

Till premiären för dialogcaféet på Slottegymnasiet  om utbildningsnämndens ordförande Allan Cederborg (M) för att prata med elever.

– Det är lätt att vi politiker tar beslut över huvudet på ungdomarna utan att ha pratat med dem. Så det här ser jag som jättebra forum, säger han.

Sex ungdomar har under ett år coachat politiker och tjänstemän i Ljusdals kommun, nu utvecklas projektet till nästa steg, där alla ungdomar som vill ska få chansen att framföra sina åsikter. Varannan vecka kommer en ny politiker till dialogcaféet på Slottegymnasiet.

”Behövs mer ungdomsperspektiv”

Tilde Hylander och Rasmus Edlund har coachat Allan Cederborg. De sökte till projektet för att de båda gillar politik och vill vara med och påverka.

– Det behövs verkligen mer ungdomsperspektiv i politiken, annars blir det bara personer över femtio år som tar beslut om oss under tjugo, säger Rasmus Edlund.

Hoppas väcka intresse bland unga

Medelåldern på kommunpolitikerna är inte bara ett problem i Ljusdal, det fenomenet finns överallt. Därför hoppas man att genom projektet kunna väcka ungdomars intresse för politik. Förhoppningen är också att några coacher kanske är framtida politiker.

– Ja det vore väldigt fint, de är fantastiska och har idéer och tankar som är jättebra, säger Allan Cederborg.

Både Rasmus och Tilde skulle kunna tänka sig att bli politiker i framtiden.

Vad behövs för att ungdomar ska bo kvar i Ljusdal?

– Gymnasieprogram framförallt, men även säkerhet för jobb, säger Rasmus Edlund.

– Ska jag bo kvar behövs det jobb, framförallt heltidsjobb. Jag upplever att det är brist på jobb i dag och då finns inga andra alternativ än att flytta härifrån, säger Tilde Hylander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.