Foto: SVT

Hårt drabbad av vargattacker

Uppdaterad
Publicerad

Antalet rovdjursattacker ökar i länet enligt Länsstyrelsen. Hårdast drabbade är lantbrukare i trakterna kring Letsbo i Ljusdals kommun där ett yngre vargpar tycks ha bildat revir.

Christer Strandberg är ute i hagen och räknar in sina får, som numera är lätträknade. För igår attackerades och dödades hälften av flocken av vargar, Christer var ute när det hände.

– Rätt vad det var kom det en varg där på 40 meter ute i hagen. Då förstod jag att jag också drabbats. En granne förlorade två får, en ett får. Jag kunde aldrig ana att jag just förlorat nio stycken, säger han.

Han lyckades skrämma bort vargen så att han kunde rädda resterande tio tackor. Vargarna hade inte ätit på fåren utan endast bitit ihjäl dem.

Ansöker om skyddsjakt

Det har varit ovanligt många vargattacker i trakterna, sedan i somras har tamboskap attackerats minst sju gånger i trakterna. Mest är det får som dödats, men en bonde har haft problem med att hans tjurar jagats ut ur hagen av varg. En traktorförare fick snabbt hoppa in i traktorhytten när en varg gick till attack. Tre grannar har nu lämnat in ansökan om skyddsjakt till Länsstyrelsen.

– Det måste till en skyddsjakt, det är ju inte bara jag som är drabbat och de har ju dagis på byn där barnen är ute. Folk är spända där nu att det ska hända något, säger Christer Strandberg.

Saknar sina får

Att antalet rovdjursattacker ökat de senaste åren är naturligt enligt Länsstyrelsen. Det efterom antalet rovdjur också ökat. Länsstyrelsen tror dock att det kan vara samma vargar som gjort flera av attackerna i det här området, eftersom det går till på ungefär samma sätt. De har också fångat de två vargarna på bild.

Inom en vecka tros ärendet om skyddsjakt vara färdigutrett hos länsstyrelsen, men för Christer Strandberg är det inte säkert att det blir några fler får.

– Man har varit ute i hagen många gånger och pratat med dem så man saknar ju dem också. Men man kan inte köpa nya får och låta vargen äta upp dem heller, hellre skickar jag dem på slakt än att de ska bli rivna och ihjälbitna, säger Christer Strandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.