Zilan riskerar att skickas ensam till Ungern

Uppdaterad
Publicerad

Zilan Wakkas känner att hon tvingades att registrera sig i Ungern när hon fängslades där. Nu riskerar hon att skickas dit.

I mitten av oktober sökte Zilan Wakkas asyl på Migrationsverket i Gävle. Men istället för att få sin ansökan prövad i Sverige riskerar hon att skickas till Ungern som var det första EU land hon registrerades i.

Zilan Wakkas och hennes familj flydde från kriget i Syrien. Pappan blev kvar i Turkiet eftersom pengarna för flykten inte räckte till, men när resten av familjen kom fram till Ungern kom Zilans öde att förändras.

#flykt

Hotades med fängelse

Många flyktingar skulle snabbt försöka komma med smugglarbussen som skulle ta de vidare. Hela Zilans familj lyckades men hon blev kvar och en kort stund därefter blev hon och andra flyktingar gripna av polisen.

– De grep oss för att vi gick på deras mark utan att söka asyl, så vi var 50 personer som fängslades. De sa att om vi inte lämnar våra fingeravtryck så riskerar vi fängelse i tre månader och sedan skickas tillbaka till Syrien, säger Zilan Wakkas.

Var det därför du registrerade dig?

– Ja, alla gjorde det och jag kände att jag inte hade något val.

”Måste uppfylla grundläggande krav”

Zilan berättar att hon var i fängelset i fem dagar, de fick en smörgås om dagen och vattnet var inte drickbart. Det fanns också barn där som grät och behövde mjölk, och trots att de vuxna bad om mjölk till barnen så fick de inte det.

På Migrationsverket medger att det råder en restriktiv flyktingpolitik i Ungern.

– Ett EU land får inte ha systematiska brister och de måste uppfylla grundläggande krav vad gäller behandlingen av flyktingar och asylsökande, säger Karl Bexelius, biträdande rättschef på Migrationsverket, som ändå menar att Ungern lever upp till ställda krav.

– Men det finns ju naturligtvis anledning att följa utvecklingen i Ungern och titta på hur bestämmelserna tillämpas framöver, säger Karl Bexelius vidare.

Vad händer om du blir tillbakaskickad?

– Jag vet inte, jag vill inte åka tillbaka, hela min familj är här och om jag blir utvisad så åker jag tillbaka till Syrien, säger Zilan Wakkas. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet