Hudiksvall får natthärbärge igen

Uppdaterad
Publicerad

Hudiksvall får ett ideellt natthärbärge igen. Ria-gården och Hudiksvalls natthärbärge som låg i konflikt under förra året och som ledde till att nattboendet fick stänga har åter kommit överrens.

– Vi kände båda att det finns ett behov av ett härbärge i Hudiksvall och ville komma tillbaka till en lösning, säger Christer Johnsson, ordförande i Hudiksvalls natthärbärge.

I höstas fick Hudiksvalls natthärbärge lämna sina lokaler som de hyrde av Ria-gården, då sa dåvarande ordföranden för natthärbärget så här till SVT:

–  Det känns pyton. Det är inte vi som drabbas utan det är de hemlösa. De har ingenstans att ta vägen, det blir garage och källare att sova i, säger Marianne persson, ordförande för Hudiksvalls natthärbärge.

Söker volontärer

Nu har man alltså skrivit ett nytt hyresavtal som sträcker sig tre år framåt.

– Det finns ett behov av ett härbärge både på dagen och natten, säger Roland Lundqvist, ledamot i Ria-gården.

Varför den tidigare konflikten nu har kunnat lösas vill inte föreningarna gå djupare in på.

– Jag vill inte gräva i det som har varit men det är samtal som har lett fram till att vi båda ser att det finns människor som har ett behov av ett natthärbärge, säger Christer Johnsson.

Nu inleds arbetet med att skaffa möbler, sängkläder och volontärer som vill arbeta i verksamheten.

– Vi måste hinna bli färdiga innan det blir kallt, säger Christer Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.