Arkiv. Foto: TT

I helgen firas länets fyrar

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen firades internationella fyrdagen. Fyra fyrar i länet har hållits öppna för besök. Uppemot 12 000 svenskar har passat på att besöka någon av de 70 fascinerande byggnaderna som ligger utspridda längs hela svenska kusten.

Sedan 2003 firas världens fyrar den tredje helgen i augusti. I Sverige brukar det vara stor uppslutning, enligt Svenska Fyrsällskapet. I Gävleborg har man kunnat besöka fyrarna på Storjungfrun, Limön, Agön och i Bönan.

– Här har det blivit en vansinnigt stor succé. Drygt 12 000 människor har kommit ut till fyrarna, det är fruktansvärt mycket jämfört med resten av världen tillsammans, säger Esbjörn Hillberg, ordförande för Svenska Fyrsällskapet som ordnar firandet.

Att fyrintresset är stort i Sverige vittnar inte minst föreningen om. När Esbjörn Hillberg startade Svenska Fyrsällskapet 1996 trodde han att de skulle bli ett fåtal entusiaster, nu har sällskapet 3 600 medlemmar.

– Vi är den överlägset största föreningen per capita i världen, säger han.

Byggnader lockar

Han tror att byggnaderna som sådana lockar, men också att fyrarna ligger på spännande och vackra platser längs vår långa kust med många skärgårdar.

– De attraherar så många typer av människor. Det är en opolitisk grej det här, det skär genom klass, kön och allting, säger Esbjörn Hillberg.

Framtiden för fyrarna är osäker, alla kan inte bevaras. Förmodligen kommer inte heller fler bemannade fyrar att byggas.

– Vi hjälper till att bevara fyrarna med tiden.

Fakta: Internationella fyrdagen

Sedan 2003 arrangerar Svenska Fyrsällskapet den internationella fyrdagen som firas under den tredje helgen i augusti.

Med hjälp av lokala fyrföreningar, fyrvisare och Sjöfartsverket öppnas ett 70-tal svenska fyrar för besökare.

Förutom i Sverige firas dagen bland annat i Australien, Belgien, Danmark, England, Finland, Holland, Irland, Mexiko, Polen, Skottland, Tyskland, USA och Wales.

Källa: Svenska Fyrsällskapet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.