I Sverige efter två månaders resa

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Gävleborg har träffat 22- åriga Zilan Wakkas som tillsammans med sina föräldrar och fyra syskon, flytt det krigshärjade Syrien.

Men redan i Turkiet blev det problem där hennes pappa blev kvar på grund av att hela familjen inte hade råd att resa vidare. När resten av familjen nådde Ungern, uppstod nästa problem när de skulle hoppa på smugglarbussen som skulle ta de vidare till Tyskland- alla förutom Zilan kom med bussen.

– Jag mådde jätte dåligt och jag grät mycket. Men det positiva var att det fanns andra människor ifrån Syrien som jag kunde resa vidare med, säger Zilan Wakkas.

#flykt

Gick långa sträckor

Hon var på flykt i två månader och som många andra flydde även hon med båt för att ta sig från Turkiet till Grekland. Flera gånger under resan upplevde hon att människor var rädda att hjälpa till med transporten då de var rädda att bli gripna av polisen.

– Vi fick gå långa sträckor, det var kallt och det regnade mycket. Vi fick även sova på gatorna. I Ungern blev jag fängslad och där fick jag varken mat eller vatten, säger Zilan Wakkas.

Just gruppen asylsökande syrier har ökat i Sverige med 13 procent sedan förra året, när Migrationsverket har jämfört perioden januari till september.

Befinner sig i Sverige

Zilan kom fram till Sverige i måndags och har nu registrerat sin asylansökan. Hon har fått kontakt med sin mamma och sina syskon som också befinner sig i Sverige. Hon hade hoppats på att återförenas med sin familj som är i Kungsör, men det fanns inte plats på deras boende. Migrationsverket beslutade att skicka henne till ett boende i Åre, men Zilan valde då att åka till sin syster som bor i Hofors sedan några år tillbaka.

Vad är din dröm?

– Jag är frisör och hoppas på att jag en dag kommer att öppna en salong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet