Inget krav på flera flakvärdar

Uppdaterad
Publicerad

Snart är det studenten och då är det populärt att åka studentflak. Nytt för i år är att polisen nationellt rekommenderar två flakvärdar sen förra årets olyckor, men det är inget polisen i Gävleborg har som grundkrav.

– Jo, vi har skrivit att det ska vara en, men är också av samma uppfattning. Ju fler man kan vara så är det bara bra för säkerheten. Men det är ingenting vi motsäger oss, att vara färre. Minimikravet är en och att man alltid har kontakt med föraren, man får inte brista i kontakten med föraren utan man måste snabbt kunna komma i kontakt med föraren, säger Gävleborgspolisens presstalesman Mikael Hedström.

Bakgrunden till att polisen nationellt rekommenderar två flakvärdar i år är förra årets allvarliga olyckor runt om i landet. I Borlänge till exempel ramlade en student av flaket och blev sedan överkörd av lastbilen som den åkte med. Men här i Gävleborg har man de senaste åren varit förskonade från olyckor.

Spelar inte så stor roll

SVT Nyheter Gävleborg besökte en avgångsklass på Vasaskolan som ska åka flak i samband med studenten och en av eleverna i klassen, Olivia Andersson, hon tror inte att flakvärden spelar så stor roll.

– Jag tror inte att det ger så mycket. Jag tror inte att flakvärden kan upprätthålla ordningen så mycket som man kanske tror, jag förstår inte riktigt grejen med det.

Det kravs som ställs på flakvärden är att personen inte får delta i festligheterna och kravet på den som kör flaket är att den måste vara minst 21 år gammal och ha riktig kopplingsutrustning. Man ska också anmäla sin flakfärd till polisen. I nuläget har Gävleborgspolisen fått in drygt 30 anmälningar och de förväntas bli fler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.