”Inte bara att skjuta i väg kulan”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen ska Sveriges bästa flipperspelare utses i Jönköping. Två deltagare från länet har tipsen som gör dig riktigt vass med kulorna.

– Det är intressant att gå tillbaka till något handfast, mer levande än ett tv-spel. Och det går att grotta ner sig, det är inte bara att skjuta i väg kulan utan det finns mycket att göra på ett spel. Det är väl det som är fascinerande och gör att man kan spela timme in och timme ut, säger Krister Balazsi.

Flera Gävleborgare i SM

Den senaste tiden har Niclas Eklund och Krister Balazsi tillbringat flera timmar om dagen i föreningslokalen i Hudiksvall. De är två av fyra personer från Gävleborg som deltar i svenska mästerskapen i flipperspel i Jönköping i helgen. De förklarar att det inte handlar om turstudsar utan det gäller att ha en plan.

– Många spel har ett slutmål och där får man mest poäng, det är en skön känsla att nå dit, men då måste man klara olika moment. Klara olika uppdrag i viss ordning och så där, säger Niclas Eklund.

Viktigt att vara fokuserad

Cirka 200 deltagare är anmälda till årets mästerskap. Tävlingen börjar med en kvalomgång där varje spelare får två försök på fyra flipperspel som tävlingsledningen lottat fram. Under en begränsad tid ska så många poäng som möjligt spelas ihop, sen går de bästa vidare till slutspel.

– Jag spelade SM förra året och då gick det skit, så jag ska försöka ta den platsen men kommer jag topp hundra så är det riktigt bra, säger Krister Balazsi.

– Tappar jag fokus så tappar jag kulan, det tror jag kännetecknar en bra spelare, att man kan hålla fokus en längre tid, säger Niclas Eklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.