Bilden har inget med artikeln att göra. Foto: TT

Skrek och jagade kund

Publicerad

Assistenten tog tag i kunden och ska bland annat ha skrikit: ”Nu jävlar går du och lägger dig”.

Händelsen ska ha inträffat i mitten av juli tidigare i år i Gävle, där en assistent i ett privat assistansföretag ska ha behandlat en kund illa.

Upprinnelsen till lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), börjar med att kunden besöker sin pojkvän i en annan ort och assistenten uppträder enligt vittnen illa och har en tråkig attityd. Den schemalagda rasten som assistenten tar vid besöket och som ska vara i två timmar, blir till fem timmar.

Vid hemkomsten vill kunden ta en promenad och ber assistenten följa med, men det slutar med att kunden tar sin permobil och beger sig ut själv.

Börjar jaga kunden

Assistenten blir orolig och försöker ringa kunden som inte går att få tag på och då kontaktas jouransvarig på företaget som ringer kunden som svarar direkt.

När kunden kommer tillbaka till gården pratar hon i telefon med pojkvännen och dennes mamma. Då börjar assistenten jaga efter kunden och skriker åt henne.

Kunden blir mycket rädd och får panik.

Spelas in

Assistenten kommer ikapp, tar tag i kunden och ska enligt anmälan ha skrikigt:

”Nu jävlar är det du som går och lägger dig”.

Samtalet spelas in. I lägenheten säger assistenten till kunden att hon måste lägga sig omedelbart, om det inte görs, tänker assistenten inte hjälpa kunden.

Kunden känner sig mycket rädd och kränkt efter händelsen.

lex Sarah

Enligt lex Sarah ska personal genast rapportera missförhållanden inom socialtjänsten, vid Statens institutionsstyrelse och i verksamheter enligt lagstiftningen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Källa: Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.