Foto: Emma Åhlström/SVT

Jazzgitarristen som blev hiphoppare

Uppdaterad
Publicerad

21-årige Pontus Jansson drömde om att bli gitarrhjälte och övade timtals varje dag i åratal. Så mycket att hans vänsterhand fick en förslitningsskada. Kärleken till musiken gjorde att han fick skola om sig  till hiphoppare.

– Jag hade fått tillsägelse av min doktor att jag skulle göra handövningar efter att ha fått ont i min vänsterhand, säger Pontus Jansson. Men det hjälpte inte och efter att jag gått till doktorn igen och sagt att det inte fungerade så var jag tvungen att dra ner på spelandet och operera handen för att fixa den om jag skulle kunna spela över huvud taget.

Så i mars 2013 opererades Pontus Jansson, som trots det, vägrade släppa tanken på att bli gittarist.

– Jag trodde att jag skulle vara tillbaka direkt och hade en spelning på ett jazzarrangemang efter två månader och trodde att det bara vara att köra, säger Pontus Jansson. Men det var ingen bra idé, jag kunde inte spela som förr.

Först då förstod han att det var på allvar. Så vad göra? Jo, byta inriktning från jazzgitarrist till något mindre krävande för handen. Hiphop, och nu i dagarna har han släpp sitt första album tillsammans med kompisen Johan Åsbrink under namnet Kansas Reshuffled.

– Jag drömmer inte om att bli rik eller berömd, jag är bara glad att jag kan fortsätta att spela och hålla på med det jag älskar, säger Pontus Jansson,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.