Foto: SVT

Så ska förskolebarn bli friskare

Uppdaterad
Publicerad

Just nu deltar sju förskolor i Gävle i ett smittspårningsprojekt som går ut på att förutse sjukdomsutbrott.

Under ett års tid har pedagoger från sju olika förskolor i Gävle kommun rapporterat in dagligen via internet hur sjukläget ser ut bland barnen. Rapporteringen har gjorts utifrån sju symptom som bland annat feber, huvudvärk, mag- och halsont.

Bakom projektet står Lars Palm som driver ett IT- och hälsoföretag i Gävle och tillsammans med Gävle kommun och Region Gävleborg driver han smittspårningsprojektet. Själva idén är hämtat från Kina där man använder sig av den här modellen just för att förhindra utbrott av smittsamma sjukdomar.

Med det här nya systemet kan ”vabruari” vara ett minne blott.

– Så är det. Vi hoppas och framför allt vi håller oss friskare genom att vi kan jobba mer proaktivt. Vi ser det här i tid och vi kan göra någonting åt det också, säger projektledaren Lars Palm.

Kan spåra smitta

Informationen som pedagogerna har rapporterat in har sedan skickats till Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare Region Gävleborg, som i sin tur kan dra igång insatser för att stävja ett eventuellt utbrott som influensa och vinterkräksjuka.

– Min förhoppning det är att man får det här över hela länet i slutändan och då skulle man kunna ha en ögonblicksbild, hur ser smittläget ut i vårt län. Och händer det någonting i någon del av Gävle kommun eller i Ockelbo, eller vad det nu kan vara, så skulle man kunna ta reda på vad det är till exempel genom att säga att ni skulle söka hälsocentral så att vi får reda på vad det är för sjukdom som grasserar för det vet man ju inte förrän man har tagit prov, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.