Kon Anki efter räddningen ur ån, låg och återhämtade sig under en filt på torra land. Foto: Privat / SVT Design

Kalvande ko föll i å

Uppdaterad
Publicerad

En räddningsinsats drogs igång i Stocksbo vid Färila på söndagen sedan en ko fallit i ån och inte tog sig upp. Nu berättar bonden om dramat.

SOS Alarm fick larm om situationen vid 19.05-tiden på söndagen. En ko hade fallit ned i Stocksboån. Ett larm om djurräddning utfärdades och räddningstjänst ryckte ut. Enligt larmet bar kon på en livlös kalv som höll på att födas.

Under räddningen stod ägarna i vattnet och höll upp huvudet på kon, i väntan på att räddningstjänst från Färila och Ljusdal skulle kunna hjälpa kon upp ur vattnet. Till sist fick man upp kon på torra land.

Bonden Mats Bergkvist berättar för SVT efteråt att det var mellan en och två timmar som kon låg i vattnet. Med lyfthjälp av en skogsmaskin kunde kon till slut bärgas ur ån. Den var medtagen men har börjat att återhämta sig, berättar Mats Bergkvist på måndagen.

– Jo, hon är lite piggare i alla fall. Hon är ju tagen, men hon har rört på sig och varit uppe och gått. Hon äter, så det verkar gå vägen, säger han.

Kon, som heter Anki, skulle kalva för första gången men kalven dog. Kon drog sig undan när ägarna ville hjälpa till vid kalvningen, och det slutade med att kon föll ned i ån.

Det var dramatiska timmar?

– Ja, verkligen. Och jag stod ju där nere också halva tiden, jag vart alldeles skakig efteråt av nedkylning.

På gården finns 16 kor totalt, Mats Bergkvist är köttbonde och korna är dikor till kalvarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.