Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

Kultur kan få dig frisk

Uppdaterad
Publicerad

Kan kultur få dig att må bättre och blir friskare? Ja, det tror Region Gävleborg som just nu provar att skriva ut just kultur på recept till patienter.

– Vi har sått fröer, planterat och allt möjligt som har med trädgård att  göra. Att vara ute i naturen, det ger kraft, säger Anette.

– Det är också bra att träffa likasinnade och känna att man inte är ensam, säger Mia. 

Anette och Mia, som båda vill vara anonyma, är utbrända. De är också två i den patientgrupp som har fått kultur utskrivna på recept, vilket betyder att de under våren ägnat sig åt trädgårdsarbete och olika hantverk på Wij Trädgårdar i Ockelbo. En annan grupp har varit på Länsmuseet i Gävle och sysslat med konstnärligt arbete och i Hudiksvall har ungdomar från ungdomspsykiatrin deltagit i dansaktiviteter med Kulturskolan.

Pilotprojekt inom Regionen

Kultur på recept är ett pilotprojekt inom Region Gävleborg. Många av patienterna lider av utbrändhet eller annan psykisk ohälsa och det är därför kultur står i fokus. För det ger deltagarna en möjlighet att komma in i ett socialt sammanhang och aktiviteterna har terapeutiska effekter.

– När man hamnar i psykisk ohälsa tappar man ganska snabbt självförtroendet och sitt sociala nätverk. Kultur är ett sätt att försöka få kontakt med sin kreativitet och livsglädje igen, säger Jörgen Dahl från Region Gävleborg och fortsätter:

– Kultur på recept ska ses som ytterligare en insats som vården kan erbjuda människorna när de söker hjälp, säger han.

Positiv respons

Projektet har pågått under våren och ska nu utvärderas. Men alla är överens – projektet har varit lyckat.

– Deltagarna själva har uttryckt är att det har varit jättebra och jag tycker att det känns så självklart. Jag tror på det här naturligtvis, säger Jörgen Dahl.

Vad har det betytt för dig?

– Jättemycket. Jag skulle vilja vara här varje dag för att det är så underbart, säger Mia och fortsätter.

– Jag funderar faktiskt på att byta yrkesbana och ägna mig åt trädgårdsarbete. Det ger mig så mycket, säger Mia. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.