Foto: SVT

Marknaden med fokus på mat

Uppdaterad
Publicerad

På söndag var det dags för den årliga höstmarknaden i Torsåker. Strålande väder och massor med folk.

Det var en strålande söndag som mötte besökare, knallar och arrangörer när den årliga höstmarknaden, eller bygdemarkandens som de kallas drog igång i Torsåker i förmiddags. För första gången så är det Torsåker IF som arrangerar marknaden.

– Vi fick frågan för ett år sedan och bestämde oss för att prova säger Birgitta Osmund-Eriksson, ordförande i föreningen, till SVT Nyheter Gävleborg.

Marknaden har funnits sen 1992. Från början var den tänkt som en strikt lokal marknad. Var man inte från Torsåker gjorde man sig inte besvär med att försöka ha ett stånd på den här marknaden.

Så är det inte längre, även om det lokala inslaget är stort bland de närmare 50 knallestånden.  Det handlar mycket om mat.

– En marknad utan kolbullar är ingen marknad i de här trakterna säger Karl-Henrik Lindgren från Hofors Kolare, som står och vänder kolbullar i luften ovan öppen eld. Och kön för att äta de här delikatesserna ringlar lång.

-De är goda, de är feta och det är mycket kalorier, säger en av de nöjda kunderna, Gull-Britt Storm från Storvik. Och tillägger:

– Det får vara lite fet mat när det är söndag.

Det har krävts en hel del av arrangörerna för att sy ihop det hela.

– Det har varit mycket jobb för att få ihop det säger Birgitta Osmund-Eriksson. Men när man står här en sådan här strålande söndag, då har det varit värt allt slit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.