Foto: SVT

Moderat politiker avgår efter granskning

Uppdaterad
Publicerad

Moderate oppositionsrådet i Sandviken Daniel Sjöberg avgår. Detta efter att Arbetarbladet granskat Daniel Sjöbergs ersättningar för förlorad arbetsinkomst för sina politiska uppdrag som nämndeman bland annat.

Jonas Klang, gruppledare för moderaterna i Sandviken säger till SVT Gävleborg att Daniel Sjöberg inte längre har den lokala partiledningens förtroende.

– Vi kan inte säga att han gjort fel, utan konstaterar att det finns svårigheter att förstå hans sätt att beräkna förlorad arbetsinkomst, det ger ett för stort utrymme för tolkningar. Därför har han inte längre partiledningens förtroende, säger Jonas Klang.

Daniel Sjöberg avgår med omedelbar verkan och lämnar samtliga sina politiska uppdrag i Sandvikens kommun och som nämndeman i hovrätten.

Enligt Jonas Klang avgår han i samförstånd med partiledningen.

– Daniel Sjöberg visar förståelse för att han inte kan fortsätta sina uppdrag då hans förtroende har påverkats. Detta är det bästa för partiet och honom själv.

Intern utredning visar inga fel

Moderaterna i Sandviken har gjort en intern utredning om de ersättningar som Daniel Sjöberg tagit ut, men exakt vad den visar vill gruppledare Jonas Klang inte berätta. Men han betonar att den inte visar att Daniel Sjöberg gjort något egentligt fel. 

Daniel Sjöberg har ett eget företag och har rätt att begära förlorad arbetsinkomst när han utför sina politiska uppdrag.

– Men det sätt han har resonerat när han begärt ersättning är svårförståelig, förklarar Jonas Klang.

Tog ut mest i ersättning

Arbetarbladet avslöjade bland annat att hans ersättningar som nämndeman i Gävle tingsrätt varit över 100 000 kronor mer än någon annan nämndeman fick ut under förra mandatperioden. Trots att han haft uppdrag 200 dagar mindre än den flitigaste nämndemannen.

– Uppdraget i tingsrätten har många gånger ställts in med kort varsel, och Daniel Sjöberg har då begärt ersättning för dagar han inte varit där eftersom han är företagarae och i förväg avbokat kunder. När nämndemannauppdraget ställts in så har han inte haft kunderna. Det förklarar att han har begärt ersättning för många fler dagar än andra nämndemän, säger Jonas Klang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.