Trycket på kommunerna att ta emot ensamkommande flyktingbarn, har aldrig varit så stort som nu. Därför öppnar Gävle kommun snart ett nytt boende – mitt i stan. Foto: SVT

Nytt boende för ensamkommande flyktingbarn

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på kommunerna att ta emot ensamkommande flyktingbarn, har aldrig varit så stort som nu. Därför öppnar Gävle kommun snart ett nytt boende – mitt i stan.

Det är det tidigare äldreboendet Björkegrenska gården i Gävle som nu i dagarna iordningställs för att bli ett hem för i huvudsak ensamkommande pojkar i åldern 14 till 17 år.

Fram till nu har man huserat i några lägenheter på stadsdelen Öster – Björkegrenska blir något helt annat tror föreståndaren. Dels är läget bra – det är nära migrationsverket, hälsocentral och flera skolor.

Dels kan man utforma lokalerna efter behov.

– Vår uppgift är att se till att de här ungdomarna får en god skolgång och en meningsfull fritid. Och du behöver vi kunna sitta ner i lugn och ro med de här ungdomarna och då är de här lokalerna anpassade för det.

Det finns till exempel rum att använda för läxläsning. Det finns andra möjligheter här, det är en avsevärd skillnad, säger föreståndaren Christina Andersson.

Antalet ensamkommande flyktingbarn ökar kraftigt år för år. Migrationsverkets prognos för hela landet 2015 är 12 000. Gävle har förbundit sig att ta mot 74 stycken som Migrationsverket placerar i kommunen. Men förutom dessa 74 tillkom förra året ytterligare 300 som tog sig till Gävle på egen hand. Ingenting tyder på att de skulle bli färre i år, snarare tvärtom – och även om många dessa slussas vidare till andra kommuner så är de Gävles ansvar först.

Wolther Planck som är utvecklingschef på socialtjänsten påpekar att det är staten som betalar och menar att Gävle kommer vara i behov av arbetskraft framöver.

– Kan vi ge dem utbildning och en plats i samhället så tror jag att vi klarar att ta mot ganska många. Problemet här har varit att det gått så väldigt fort. Det är jättesvårt för oss när man ändrar en prognos över en månad på 8 500 till 12 000 ungdomar till Sverige på ett år. Det är klart att det ställer till det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.