Nytt kulturhus irriterar studieförbund

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen öppnar ett nytt kulturhus för barn och ungdomar i Gävle.

Studieförbundet ABF kommer tillsammans med bland annat Studieförbundet Vuxenskolan att driva verksamheten i det nya kulturhuset. Men kommunens beslut att bjuda på hyran – 4,8 miljoner kronor under tre år – irriterar andra studieförbund som känner sig åsidosatta och menar att konkurrensen snedvrids.

Johan Anderung som är chef på Studiefrämjandet hade velat se en upphandling av lokalerna och verksamheten på det nya Kulturhuset.

– Det är väl bra att göra ett aktivt val så att inte förmåner hamnar hos vissa studieförbund av gammal hävd, säger Johan Anderung. 

– Vi studieförbund har samma uppdrag och regelverk och därför borde kommunen frågat alla tio, anser Dan Magnusson chef på Folkuniversitetet.

Gamla fängelset blev ledigt

Efter kulturföreningen Lättings konkurs blev lokalerna i det gamla fängelset lediga. Studieförbundet ABF hörde av sig till kommunen tillsammans med fyra andra organisationer och sa att de var villiga att skapa ett nytt kulturhus för unga i lokalerna. Kommunen accepterade förslaget och beslutade även att stå för hyran under tre år.

I det knappa ekonomiska klimat som råder för studieförbund är 4,8 miljoner kronor ett stort belopp, men för Gävle kommuns del var det aldrig aktuellt att fråga om någon annan var intresserad låter chefen för Kultur- och Fritidsförvaltningen, Kajsa Ravin, meddela.

– Att stötta ideell verksamhet kräver ingen upphandling. Det här är inte en kommunal lokal det handlar om. Det är en statlig lokal. Här har några föreningar hört av sig och sagt att de vill driva verksamhet i lokalerna, och deras förslag ligger i linje med vår verksamhet.

– Vi har inte känt till förutsättningarna att kommunen skulle bjuda på hyran, säger Johan Anderung på Studiefrämjandet, som heller inte känt till förutsättningarna för att starta verksamhet i det gamla fängelset.

Leder till medlemstapp

Johan Anderung på Studiefrämjandet känner sig också drabbad av satsningen på det nya Kulturhuset då ett antal föreningar som idag hyr hos dem nu lämnar Studiefrämjandet och tar plats i Kulturhuset istället. Det leder till ett medlemstapp som i sin tur medför minskade statsbidrag.

– Det råder konkurrens mellan studieförbunden och får man konkurrensfördelar blir det svårt för oss. Vi kämpar om samma statsbidrag och det påverkar oss på sikt också, konstaterar Johan Anderung.

DET NYA KULTURHUSET

Gävle kommun har skrivit ett upplåtelseavtal med följande studieförbund: ABF, Vuxenskolan, Kulturum, IDKA och Gävles unga med Akademixen. Avtalet betyder att Gävle kommun hyr lokalerna och upplåter dem enligt ett fastställt upplåtelseavtal. Genom ett upplåtelseavtal så styrs blanda annat verksamheten, målgrupper och avtalstid.

Kultur och fritid i Gävle står även för hyreskostnaderna som är på 4,8 miljoner kronor under tre år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.