Anders Wesslén höll tillsammans med Karl-Axel Bladh en ”rättegång” om Joe Hills misstänkta mord. Foto: Anders Sundin/SVT

Nytt ljus över Joe Hills skuld

Uppdaterad
Publicerad

100 år efter sin död fick den morddömde arbetarsonen Joe Hill från Gävle en helt ny prövning. Och skulle den mytomspunna protestsångaren ha fått sin dom i Sverige 2015 så hade utslaget blivit annorlunda.

Joe Hills skuld eller oskuld har varit något som diskuterats ända sedan han avrättades i Salt Lake City i november 1915. Själv ansåg han, och många med honom, att prövningen var orättvis och uppgjord. Under söndagen togs den gamla mordgåtan upp igen i samband med Joe Hill-utställningen på länsmuseet i Gävle. Det var museets Anders Wesslén, som ligger bakom utställningen, som bjudit in förra lagmanen och domaren Karl-Axel Bladh för att pröva bevisningen idag.

– Joe Hill ville själv ha en ny rättegång efter att han blivit dömd för mord, det var egentligen hans enda krav, säger Anders Wesslén. Så vi uppfyller hans vilja om att ta om rättegången.

Finns det någon ny bevisning?

– Ja, det kan man säga, eller snarare bevisning som inte lyftes under rättegången när han blev dömd som borde tagits med för att han skulle fått en rättvis bedömning.

Som vadå?

– Att det till exempel fanns en känd hotbild mot personen som blev mördad. Det togs aldrig upp under rättegången.

– Det fanns också en blodansamling i närhet av där mordet begicks, säger Karl-Axel Bladh. Det hade man med lätthet idag kunna konstatera vem blodet kom ifrån. Hade det varit Joe Hills hade han legat illa till, men hade det varit någon annans hade utgången blivit helt annorlunda. Var han skyldig eller oskyldig vet vi inte idag.

Kommer vi att veta det efter den här ”rättegången”?

– Det tror jag inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.