Ohållbart för lärarna i Sandviken

Uppdaterad
Publicerad

Lärarförbundet i Sandviken kräver åtgärder kring lärarnas arbetssituation. Anledningen är att lärarna har så mycket at göra att de bland annat inte kan ta sina raster.

Arbetssituationen för lärarna i Sandvikens kommun är ohållbar. Det säger lärarförbundet i Sandviken som nu kräver åtgärder från kommunen. Annars finns risk att kvaliteten på undervisningen kan påverkas.

Arbetsbelastningen för lärarna i Sandvikens kommun har ökat kraftigt de senaste åren. Nu har det gått så långt att antalet sjukskrivningar ökat till följd av den stressade situationen för lärarna. Många uppger att de har sömnproblem, huvudvärk och högt blodtryck.

– Folk hinner inte ta ut sina raster. Vi springer omkring, gör flera saker samtidigt och vi är stressade säger Anette Almström Kovacic, ordförande på Lärarförbundet i Sandviken.

Svårt få tag på vikarier

En av anledningarna till den ökade arbetsbelastningen är att det är svårt att få tag på vikarier enligt lärarförbundet som också menar att det finns en ovilja inom Sandvikens kommun att förstå lärarnas situation då man flera gånger under de senaste åren påtalat lärarnas situation för kommunen men inget händer. Men skolchef Inger Norman håller inte med om att arbetssituationen är ohållbar.

– Vi kan se i medarbetarundersökningar att personalen trivs på jobbet men att de har mycket att göra. Att det generellt skulle vara en ohållbar situation håller jag inte med om, säger Inger Norman.

Nu kräver lärarförbundet att kommunen vidtar åtgärder för en bättre arbetsmiljö för lärarna  innan kvaliteten på undervisningen påverkas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.