Sjukskrivning inte alltid bäst

Uppdaterad
Publicerad

Jobbet kan både skapa psykisk ohälsa, och ge positiv effekt på den psykiska hälsan, visar en forskarrapport med medförfattare vid högskolan i Gävle.

Antalet psykiatriska diagnoser ökar kraftigt. Forskning om stress visar klara belägg för att arbete kan både orsaka psykisk ohälsa, och främja psykisk hälsa.

Vanliga riskfaktorer i arbetslivet är bland annat psykiskt ansträngande arbete, höga krav, låg egen kontroll, obalans mellan ansträngning och belöning, med mera.

Men de positiva faktorerna i arbetslivet är också tungt vägande. Arbetets positiva effekter är större än de skadliga effekterna av längre tids arbetslöshet eller sjukfrånvaro, enligt forskningsresultatet.

En slutsats är att vissa arbeten går att utföra även vid sjukdom, medan andra kan vara svåra att klara med psykiska besvär.

– Sjukskrivningar eller enbart ohälsa medför oerhörda kostnader och lidande för både direkt inblandade och för anhöriga och alla skattebetalare som står för notan, säger Per Lindberg, lektor i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle.

Han vill se långsiktiga förändringar för att nå bestående förändringar. Något som går att göra genast är att minska de negativa påfrestningarna i arbetslivet. En annan sak som Lindberg påpekar är att man bör fråga sig om alla sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa är av godo.

– De kan vara kontraproduktiva genom att befästa en sjukroll och medikalisera en normal reaktion, säger Per Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.