Bocken i Gävle står kvar men på andra håll har julbockar brunnit. Foto: Jan Peter Eriksson och Alexander Carlsson

Julbock brann – men originalet kvar

Uppdaterad
Publicerad

Julbocken i Gävle är fortfarande intakt men på andra håll har bockar brunnit.

Julbocken i Gävle har ovanligt nog klarat sig fram till julafton. Men dess ”rival” i Örebro brann under natten ner.Förbipasserande såg vid tvåtiden natten till julafton hur bocken stod i lågor och slog larm. Men när räddningstjänsten kom fram var det för sent att rädda den stora julprydnaden.

– Vi har släckt branden, den var nästan nerbrunnen när vi kom fram, säger Thomas Pettersson, inre befäl hos Nerikes brandkår.

Gävlebocken

Bocken var tillverkad av en metallställning täckt av en stor mängd granris som snabbt brann upp. Polisen har undersökt brandplatsen.

Gävlebocken kvar

Den traditionella julbocken i halm som pryder slottstorget i Gävle från första advent varje år står däremot fortfarande intakt. Gävlebocken har blivit känd för att den brunnit eller vandaliserats så gott som varje år sedan den byggdes för första gången 1966.

2012 brann han redan natten till lucia och året därpå några dagar innan julafton.

Men förra året fick bocken stå kvar hela perioden.

Rivaler

Örebrobocken har varit betydligt mindre olycksdrabbad genom åren. Senaste den brann ner var 2012, samma år som det blåste upp till strid mellan Örebro och Gävle om vem som har den bästa bocken.

Sveriges Radio P4 Örebro utmanade då sin systerkanal med en omröstning bland lyssnarna på sin hemsida. Men ”bock-battlen” togs hem av Gävlebocken, med 56 procent av rösterna.

Under natten till julafton eldhärjades även den tio meter höga julkärven i Huskvarna, rapporterar jp.se.

– Det brukar brinna nästan varje år, ungefär som julbocken i Gävle. Det är bara en fråga om tid, säger Tommy Åkerberg vid Jönköpingspolisen till tidningen.

Gävlebocken

Gävlebocken väger 3,6 ton. Vid hornen har den en höjd på 13 meter och den är 7 meter lång.

Den första bocken byggdes 1966, men den eldhärjades redan premiäråret.

Sedan dess har det gått illa för bocken många gånger. Har den inte brunnit så har den blivit vandaliserad på annat sätt.

Under årens lopp har bocken bland annat blivit sönderkörd av en raggarbil och nerbränd av en amerikan på besök i Gävle.

Gävlebocken har ett eget Twitterkonto med nästan 8 000 följare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävlebocken

Mer i ämnet