Foto: Svt design

Pappan åtalas för grov misshandel

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen kom åtalet mot pappan som misstänks ha misshandlat sina två spädbarn i västra Gästrikland. Åklagaren menar att det rör sig om tre fall av synnerligen grov misshandel. Mannen erkänner flera gärningar i förhör.

Barnen, en flicka och en pojke, har svåra skador. Flickan kom in akut till Gävle sjukhus i januari 2015 med lårbensbrott och därefter även i februari med ytterligare svåra skador. Då konstaterades att också pojken var svårt skadad.

– Skadorna är så pass omfattande och barnen har svävat i livsfara. Dottern är mest allvarligt skadad medan pojken är i bättre skick, säger åklagaren Carl-Johan Granlund till TT.

Misshandlade spädbarn i Sandviken

Mannen misstänks vid ett tillfälle ha tryckt flickans ben mot kanten av ett skötbord, så att hon fick ett lårbensbrott. Han misstänks också ha åsamkat flickan revbensfrakturer och näthinneblödningar. Flickan fick skador på hjärnan som var livshotande.

Pappan misstänks även ha tillfogat pojken en fraktur i hjässbenet, och orsakat ögonbotten- och näthinneblödningar. Åklagaren hävdar att mannen ska ha dunkat pojkens huvud mot sin bröstkorg och mot ett skötbord.  Pojken ska ha fått blödningar under hårda hjärnhinnan till följd av misshandeln.

Erkänner grov misshandel

Inledningsvis förnekar mannen i förhör helt att han skadat barnen.

– Hade jag vetat hade jag gett dig ett svar. Hade jag kunnat skulle jag vilja byta plats med henne (dottern) så hon blir frisk.

Men efter flera förhör brister det till slut för pappan.

– Jag orkar inte ljuga nåt mer, säger han i ett förhör.

– Jag har velat haft barn så jävla länge med XXX och så gör jag nåt sånt här. Jag förstår mig inte på mig själv.

Mannen erkänner sedan grov misshandel av de båda barnen och berättar i detalj hur han ska ha gått till väga. Någon bra förklaring till varför han skadat barnen har inte kunnat ge.

Under tisdagen ville pappans försvarare Lars Häggström inte kommentera klientens inställning till åtalspunkterna. Han hänvisar istället till förhandlingen som drar i gång på måndag.

– Det är ett väldigt komplicerat fall, säger Lars Häggström.

Barnen har omhändertagits

Pappan har suttit häktad sedan 22 februari och har inte fått träffa barnens mamma, som är släppt på fri fot. Mannen har tidigare sagt sig vara ångerfull. Barnen har omhändertagits.

Förhandlingen äger rum i Gävle tingsrätt med start den 11 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misshandlade spädbarn i Sandviken

Mer i ämnet