Foto: TT

Polisens anmälan: ”Har aldrig känt mig så förnedrad”

Uppdaterad
Publicerad

En polisman i Gävle har skrivit en tillbudsrapport om ”en mindre allvarlig händelse”. Händelsen i fråga handlar enligt tillbudsrapporten om en man med bar rumpa som använde spottloskor för att attackera polisen.

Polismannen skriver att han stod med sina kollegor på Rådhustorget i Gävle när en man som stod vid polisbussen drog ner sina byxor så att hela rumpan syntes. Enligt polisen så uppgav den uppenbart berusade mannen att hans kompis skulle ta ett foto på honom framför polisbussen.

När en poliskollega förklarade för mannen att han skulle bli omhändertagen enligt lagen om omhändertagande av berusade personer så vände sig den misstänkte om och spottade anmälaren i ansiktet, enligt tillbudsrapporten.

Poliserna bröt ner mannen på marken medan den misstänkte spjärnade emot.

l samband med ingripandet fick den misstänkte mannen en svullnad på kinden och fläskläpp, skriver polisen: ”Skadorna bör ha uppstått i samband med att den misstänkte blev nerlagd på marken eller när vi lyfte in honom i bussen”.

”En kraftig äckelkänsla”

Väl inne på arresten var det dags igen, enligt polismannen.

”När vi var på väg till cellen så satte den misstänkte krokben på min kollega. Detta gjorde att vi föll framåt och hamnade på golvet. Efter det avvisiterade vi den misstänkte liggandes på golvet i korridoren innan vi bar in honom i cellen och la ner honom på mage på madrassen” skriver polismannen i anmälan.

Polismannen kände sig förnedrad skriver han i sin tillbudsrapport: ”När den misstänkte spottade mig i ansiktet så träffade spottet min haka, läppar och i min mun. Jag kände en kraftig äckelkänsla och har aldrig känt mig så förnedrad i tjänsten. Jag kände stark oro över att bli smittad av någon sjukdom och tog via telefon kontakt med infektionskliniken i Gävle för att rådfråga”.

Efter händelsen fick polisen besked från smittskyddsavdelningen på sjukhuset om att ingen smittorisk förelåg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.