Politiker vill stoppa städsnusket

Uppdaterad
Publicerad

Det finns stora brister i städningen på länets sjukhus. Det menar Sjukvårdspartiet som nu vill se ett krafttag mot städsnusket.

Tjocka dammlager på lister, dörrkarmar och smutsiga lokaler där sjukvård bedrivs. Det är så Sjukvårdspartiets Henrik Olofsson beskriver smutsen på Gävle sjukhus i en interpellation till regionledningen. Han menar att städproblemen äventyrar kvalitéten i sjukvården.

– Det är riktigt smutsigt. Folk blir smittade av bakterier som man inte ska behöva blir smittade av när man ligger på sjukhus. För bristerna är så pass allvarliga, så man måste ta det här på största allvar, säger Henrik Olofsson (SVG).  

– Vi har ett nytt avtal sedan några månader tillbaka och där vi har höjt kraven på städkvalitén. Men det kan absolut finnas brister, eller det finns brister. Vi får in avvikelser i vardagen, säger Region Gävleborgs avtalsdirektör Petter Karlsson.

Externt städbolag

Petter Karlsson berättar att Region Gävleborg regelbundet gör kvalitétsmätningar när det kommer till städningen och att det just nu också utförs extra stickprovskontroller. I dag bedrivs städningen inom Region Gävleborg bedrivs av ett externt städbolag. I Gefle Dagblad larmade städpersonalen i bolaget om nedskärningar och så hög arbetsbelastning att jobbet inte kunde utföras på ett ordentligt sätt.

– Om det är så att man inte når upp till leveranskvalitén fullt ut och drar ner resurser, då oroar det absolut mig, säger Petter Karlsson.

Ska det vara så här på ett sjukhus?

– Nej det ska det inte. Det ska inte vara smutsigt, säger Petter Karlsson.

– När man gör upphandlingar bör man se till vad som är viktigt med städningen. Att inte ta det billigaste utan se till kvalitén, säger Henrik Olofsson (SVG).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.