Praktik för nyanlända på Länsstyrelsen i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Gävleborgs Länsstyrelse är först ut bland alla län inom myndigheten med att erbjuda praktikplatser till nyanlända.

Under året kommer totalt 30 personer att få göra praktik på Länsstyrelsen i Gävleborg och praktiken kommer att pågå mellan åtta och femton veckor, samtidigt som de studerar svenska på SFI.

Tanken med praktiken är att de nyanlända som har uppehållstillstånd ska få inblick i svensk offentlig statlig förvaltning, så att de kan ta med sig de kunskaperna vidare ut på arbetsmarknaden när de söker jobb.

#flykt

Olika uppgifter efter kunskap

– Jag tror att det kommer att hjälpa de på ett bra sätt, de får träna språk, de får reda på hur en arbetsplats fungerar och hur offentlig förvaltning fungerar, säger Mats Hindström som är stabschef på Länsstyrelsen i Gävleborg.

De nyanlända kommer att få göra varierande arbetsuppgifter beroende på vilka förkunskaper de har. De kommer till exempel att få mata in uppgifter i databaser och skicka ut beslut. 

Vill vara förebild

– Det är särskilt viktigt att länsstyrelsen erbjuder praktikplatser, eftersom vi jobbar med integration och vi vill vara förebilder i det här sammanhanget och ta emot praktikanter i den mån som vi har möjlighet till.  

Kan ni tänka er att anställa några sen?

– Ja, om de personer som söker jobb hos oss har de kunskaper vi efterfrågar, självklart. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet