S-politiker hoppar av alla uppdrag efter mordhot

Uppdaterad
Publicerad

Gävlepolitikern Kerstin Stensson (S) lämnar alla sina politiska uppdrag orsaken är mordhot och trakasserier skriver hon på sin Facebook.

I går kväll meddelade socialdemokraten Kerstin Stensson på sin Facebook att hon har lämnat in sin avskedsansökan från samtliga politiska uppdrag.

Hon skriver bland annat: ”Det räcker för mig nu. Det räcker med gliringar, kränkningar, trakasserier och mordhot. Jag ville lägga den tid jag fick över sedan barnen blev stora på något viktigt, som skulle kunna göra skillnad och för min tro på att vi tillsammans skulle kunna skapa någonting bättre.” Kerstin Stensson har bland annat haft uppdrag i näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden och varit nämndeman i förvaltningsrätten, dessa uppdrag avsäger hon sig nu.

Trakasserierna avlöste varandra

Det är framför allt de fem senaste åren som Kerstin Stensson (S) har varit politisk aktiv och redan från början har mordhot och trakasserier avlöst varandra berättar hon.

– Det var mycket vanligare än jag trodde med hot och trakasserier. Man skulle inte ha stuckit ut. Jag borde även ha pratat om det här mycket tidigare, säger hon till SVT Nyheter Gävleborg.

Hon förvånas dock över att just hon har drabbats då hon inte är någon känd politiker, men samtidigt är det väldigt vanligt att kvinnliga politiker drabbas av just hot och trakasserier. Hon berättar även att hon och två ministrar har varit drabbade av samme man.

Har flyttat från Gävle

Kerstin Stensson (S) bor inte längre kvar i Gävle utan har flyttat till Visby, det gjorde hon delvis på grund av hoten.

Hur känns det nu när du har tagit beslutet att sluta som politiker?

– Jag vet inte. Om jag hade vetat att jag hade haft så stort stöd så hade jag kanske orkat, men kränkningarna och gliringarna tog över.

Kerstin Stensson har fått många stöttande kommentarer efter att hon skrev sitt inlägg på Facebook.

Facebook-inlägget i sin helhet:

” Med sorg i hjärtat har jag lämnat in min avskedsansökan från samtliga politiska uppdrag idag. Det räcker för mig nu. Det räcker med gliringar, kränkningar, trakasserier och mordhot. Jag ville lägga den tid jag fick över sedan barnen blev stora på något viktigt, som skulle kunna göra skillnad och för min tro på att vi tillsammans skulle kunna skapa någonting bättre. Det blev inte så och jag är bara människa. Kommer alltid att vara socialdemokrat i själ och hjärta, men för den skull håller jag inte med om alla beslut som fattas eller enstaka människors misstag, och jag kan inte stå till svars för allt som sker. Vill också tacka de som stöttat mig och trott på mig. Det har varit intressanta år och jag hoppas att alla kloka människor kommer att ha mod, kraft och passion att engagera sig politiskt i framtiden. ”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.