Foto: Emma Åhlström/SVT

Så levde romerna i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår en utställning om romernas historia i Sverige på Kulturcentrum i Sandviken. Det handlar ett folk som har funnits i Sverige i över 500 år, men ännu inte är fullt ut accepterade i samhället.

För skolklasser och allmänheten vill Romska Kulturcentret i Malmö visa hur romerna bodde i Sverige under en hundraårigperiod. Utställningen består av typiska smycken, kläder och hantverk. En central del är också den autentiska romska trävagnen, som är den enda bevarade vagnen i Norden.

– Det här kringresande livet har ju inte varit självvalt, utan påtvingat av staten och olika myndigheter. Den här vagnen är den enda som är bevarad och här man kan träda in i en romsk familj vardag för inte så länge sedan, säger Erland Kaldaras, från Romska Kulturcentret i Malmö och pekar runt i vagnen. Vagnen är liten, men här bodde hela familjer och samsades om plats. Sovrum längst bak, vardagsrum i mellandelen och köksdelen längst fram.

”Inte accepterade”

Romerna har levt i Sverige i över 500 år, men trots det är det många som inte känner till deras historia och kultur. Och enligt Erland Kaldaras är romerna ännu inte accepterade i samhället – fördomarna är fortfarande stora.

– Fram till 1959 så fick inte romerna vara bofasta, gå i skola eller ens gå till en läkare och få vård. Så situationen har ju förändras till det bättre, men det finns fortfarande väldigt många fördomar kvar i samhället som hindrar romernas utveckling i Sverige, säger Erland Kaldaras.

Utställningen visas på Kulturcentrum i Sandviken under den här veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.