Så ska länet bli tryggare

Uppdaterad
Publicerad

Fler synliga poliser och bättre gatubelysning behövs för att öka tryggheten i Gävleborg, det menar länsborna som har fått tycka till i polisens så kallade medborgardialoger.

Nu i dagarna har polisen i Gävleborg presenterat vad som sas under medborgardialogerna som hölls i länets alla kommuner i vintras. I varje kommun hade polisen valt ett samtalsämne. I Hudiksvall bjöds en gymnasieklass in och ämnet var ungdomar, i Ovanåker fokuserades det på buskörningar, trafik diskuterades i Ockelbo och i Gävle var krogliv och centrum i fokus.

Fler poliser

Gemensamt för träffarna var att medborgarna önskade ökad polisnärvaro och bättre gatubelysning.

Kommer vi att få se fler poliser på gatorna?

– I vissa sammanhang och i vissa områden kommer vi nog göra det, men vi har inte fått mer resurser från staten till att göra detta. Däremot hoppas vi kunna göra effektiviseringar så att vi kan frisätta fler poliser som syns på gatorna. Men jag kan inte lova något, säger Peter Drake, kommunikationschef polisregion Mitt.

”Irriterat på bussarna”

Det var framförallt kommunrepresentanter som var med när vinterns medborgardialoger gicks igenom. Mycket handlar nämligen om hur polis och kommun ska samverka bättre för att komma tillrätta med olika samhällsproblem. Men med på mötet fanns fler aktörer, bland annat en representant för Stadsbussarna:

– Vi tog upp det med att det kan bli irriterat på bussarna när folk ska åka hem från krogen, säger Lennart Skoog, affärschef Nettbuss.

Lovar trygghet för unga

Målet med medborgardialogerna är att länets 10 kommuner ska ha egna medborgarlöften i slutet av 2016, i Gävleborg är det bara Ockelbo och Sandviken som har formulerat sina. Med Medborgarlöften menas att polisen och kommunen presenterar konkreta löften för allmänheten.

– Vi har tio löften som pekar ut tio områden. Det är trygghet för unga i stadsparken, i resecentrum och i skolan. Det finns en upplevd otrygghet i de här områdena, säger Peter Kärnström (S), kommunalråd Sandviken.

Ämnet som diskuterades i din kommun

Nordanstig – Trygghet och samverkan

Hudiksvall – Ungdomar

Ovanåker – Buskörningar

Ljusdal – Glesbygd

Bollnäs – Otrygga miljöer

Söderhamn – Våld

Sandviken – Ungdomars trygghet

Ockelbo – Trafik

Hofors – Droger

Gävle – Krogliv/centrumfrågor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.