Foto: TT

SD vill registrera tiggare

Uppdaterad
Publicerad

Personer som vill tigga på gator och torg i Hudiksvalls kommun ska tvingas söka tillstånd hos polisen för detta. Det är innebörden i en motion som Sverigedemokraterna lämnat för beslut hos kommunfullmäktige.

Det är Sverigedemokraterna Fredrik Forslund och Patrik Nilsson som står bakom motionen till kommmunfullmäktige. De föreslår att tillståndsplikt för tiggeri skrivs in i den lokala ordningsstadgan.

”På senare tid har vi sett att fenomenet med tiggeri ökat i Hudiksvall. Rapporter från rikspolisstyrelsen och Europol visar på att stora delar av tiggeriverksamheten ofta är organiserad, och att utsatta människor utnyttjas av kriminella ligor.” – skriver de i motionen.

Tiggande EU-migranter

De menar också att det är den fria rörligheten inom EU som underlättar för dessa kriminella individer att bedriva verksamhet på olika orter i Sverige, bland annat i Hudiksvall.

Svårt att få till lokala föreskrifter

När SVT:s Korrespondenterna besökte Söderhamn berättade tiggare att de måste betala ”hyra” till landsmän för att tigga på vissa platser.

Enligt en skrivelse från Sveriges kommuner och landsting, som SVT tidigare rapporterat om, är det dock ytterst svårt att få till stånd lokala föreskrifter som förbjuder tiggeri. Ett sådant beslut i Sala kommun upphävdes exempelvis av Länsstyrelsen 2011.

Kan få böter

Enligt förslaget från Sverigedemokraterna i Hudiksvall ska den som bedriver insamling av pengar och/eller tigger ska bötfällas om han eller hon inte har sökt tillstånd hos polisen. Det framkommer dock inte om de lokala reglerna även ska gälla gatumusikanter eller insamling till välgörenhet.

Fördelarna med förslaget är, enligt Sverigedemokraterna, att Polismyndigheten får kontroll på hur stor omfattningen är, samtidigt som man lättare kan följa utvecklingen med hjälp av den statistik som kan samlas. Det kommer samtidigt att underlatta för Polisen att kontrollera hur länge vissa personer vistats i Sverige utan att kunna försörja sig själva.

Likande regler finns bland annat på flera orter i Norge.

Ett rent förbud mot tiggeri avvisas av flera forskare som dyrt och ineffektivt.

SVT Nyheter Gävleborg har utan framgång sökt företrädare för Sverigedemokraterna under dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggande EU-migranter

Mer i ämnet