Foto: SVT

Sena räkningar kostar skattebetalarna

Uppdaterad
Publicerad

Över en halv miljon har länets kommuner betalat det senaste året i straffavgifter på för sent betalda fakturor. Men det kan finnas ett mörkertal enligt ekonomer SVT Nyheter Gävleborg har pratat med.

Inkassoavgifter, dröjsmålsräntor och påminnelseavgifter, samtliga kommuner i länet har dragit på sig straffavgifter på grund av för sent betalda fakturor det senaste året.

Högst summa i förhållande till antalet invånare har Nordanstig, som betalat närmare fyrtio tusen kronor på ett år.

– Det skickar en signal på att vi måste bli bättre på det här. Vi måste bli bättre på att påminna de chefer som attesterar räkningarna, säger Margareta Tamm Persson, ekonomichef i Nordanstig.

Störst summa i Sandviken

Därefter följer Sandviken, som också har störst summa av länets kommuner. De har betalat mer än hundratrettio tusen i onödan det senaste året.  Kerstin Ryding, ekonomichef i Sandviken har inte tid för en intervju men skickar ett skriftligt svar.

– Den höga summan just i år beror delvis på ett stort IT-tekniskt arbete som gjordes i samband med årsskiftet, som orsakat en del problem. Önskemålet är naturligtvis att inte ha några förseningsavgifter över huvudtaget och vi jobbar bland annat med att informationen på fakturorna ska bli rätt så att de inte hamnar på fel ställe, skriver hon.

Gävle har betalat drygt 129 000 kronor och bäst till ligger enligt statistiken Ovanåker, som betalar knappt femtusen det senaste året i förseningsavgifter.

Missas ibland att föras in i bokföringen

Men det kan finnas ett mörkertal. Den som lägger in fakturan kan missa att lägga in extraavgifter på ett separat konto.

– Jag tror det händer ganska ofta att man inte bokför de här avgifterna separat, de läggs på fakturabeloppet, säger en av ekonomerna som svarade när SVT Nyheter Gävleborg ringde runt till länets kommuner.

Även andra ekonomer vi pratar med bekräftar det, att det händer ibland att förseningsavgifter inte särredovisas.

Många mindre kommuner lägger in och betalar alla fakturor manuellt. Andra har automatiserade räkningssystem som automatiskt kan skicka påminnelser till den som glömt att attestera en räkning, så att den kan betalas i tid.

Låg prioritet för Region Gävleborg

Region Gävleborg har ett automatiskt fakturasystem, men de har ändå betalat cirka 190 000 kronor i förseningsavgifter det senaste året. Vilket de anser är en låg summa i förhållande till den stora mängden fakturor de får varje år.

– Det är en stor verksamhet med många personer inblandade, det är ofrånkomligt att det blir i vissa fall fördröjningar och det finns många andra saker som är betydligt väsentliga att arbeta med än det här, säger Bo Svedberg, ekonomichef, Region Gävleborg.

Men det är väl ändå mycket pengar?

– Självklart varje krona är viktig för oss, men det är 9,4 miljarder att hålla ordning på och det finns andra områden som är betydligt viktigare, säger han.

Nordanstig lovar bättring

Men Nordanstig tycker att det är viktigt att komma tillrätta med sina försenings- och inkassoavgifter.

– Det finns inget försvar i egentligen mening för att ha en dröjsmålsränta. Naturligtvis kan någon bli sjuk ibland och det drar över någon dag, men det ska inte bli 40 000 kronor, säger Margareta Tamm Persson.

Om vi kommer tillbaka om ett år, har ni 40 000 kronor i straffavgifter då?

– Det hoppas jag innerligen inte, vi kommer att jobba hårt för att få ner det, för vi bör kunna få ner det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.