Foto: Sven-Ingar Wallberg.

Sköt varg efter ny attack

Uppdaterad
Publicerad

Christer Strandberg i Letsbo utanför Ljusdal fick nio av sina får dödade av en varg tidigare i veckan. I morse dödades fem till av familjens får i en attack. Den här gången var han tvungen att skjuta vargen för att få stopp på den.

SVT Nyheterna Gävleborg har tidigare i veckan berättat om Christer Strandberg som fick nio får dödade av en varg. I morse var det dags igen.

– Jag vaknade vid 03.00-tiden och såg ett dött får i hagen när jag tittade ut. Då såg jag vargen i full jakt och tog bössan och sprang ut, säger Christer Strandberg. Jag kände på mig att det skulle hända igen, så jag har varit förberedd. Jag har satt upp extra elnät och minskat hagen, och så har jag sovit i ett rum på marknivån.

”Sköt varningskott”

När Strandberg kom ut hade vargen dödat fyra får till och jagade de övriga fem som var i livet.

– Vargen var i full gång och jag skrek och sköt varningsskott, säger Christer Strandberg. Men han var så inne i jakten så han tog ingen notis om mig, så då sköt jag honom. Han var ungefär 25 meter ifrån mig.

Förstod att det skulle hända igen

Sedan ringde Christer Strandberg Länsstyrelsen och polisen. Länsstyrelsen var där klockan åtta i morse och kunde konstatera att det var en ung hanvarg han skjutit.

– De såg en död varg och fem döda får, så det var liksom ingen tvekan hur allt gått till, säger Christer Strandberg som nu hoppas att han får ha sina kvarvarande får i fred.

– Jag förstod att det här skulle hända igen och jag har verkligen försökt att skrämma den utan att lyckas, säger han till SVT Nyheterna Gävleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.