Foto: Tommy Lingblom

Skulle byta däck – omringades av vargar

Uppdaterad
Publicerad

Tommy Lingblom hamnade i en mardrömssituation när han fick punktering längs en skogsväg. När han skulle gå ut och byta däck var han plötsligt omringad av sex vargar. Han fick köra nio kilometer på fälgen för att undkomma.

Tommy Lingblom från Ockelbo var ute för att serva vindkraftverk i skogen i närheten av Hällefors vid åttatiden på onsdagskvällen. Han fick punktering på bilen, men när han skulle gå ut upptäckte han att han var omringad av vargar.  

– Jag skulle stanna, men bestämde mig för att köra fram en bit. Där jag stannade var det sex vargar runt bilen, säger Tommy Lingblom.

– Det hade inte gått att byta däck för det var beckmörkt, så om jag ställt bilen där jag stannade först hade jag troligtvis klivit ur bilen och traskat rakt in i dem. Nu fick jag mig en tankeställare om vad som kunde ha hänt, fortsätter han.

Ända fram till bilen

Tommy Lingblom blev sittande i bilen och vargarna kom ända fram.

– Jag kände ett obehag när de började fara runt bilen. En stack upp huvudet upp i rutan.

Lingblom bestämde sig för att köra de nio kilometer till nästa by på fälgen.

Han berättar att han de senaste månaderna sett varg vid nio tillfällen.

– Det är smockfullt här nu. Jag är mycket försiktigare nu. Jag kommer aldrig att gå hem över de skogarna, säger Lingblom.

Vandrat in från Dalarna

Sone Persson på länsstyrelsen kan inte bekräfta att det faktiskt finns sex vargar i området, men för två veckor sedan var han själv ute och tog spillningsprover i området.

– En jakthund hade försvunnit i området och det hade hittats en död älgkalv där. Vi hittade vargspillning i samma område där Tommy var när han blev omringad, säger Sone Persson till SVT Nyheter Gävleborg.  

Länsstyrelsen tog prover som skickades till SLU och fick bekräftat att det finns minst tre individer på platsen. Två som är kända sedan tidigare och som hör hemma i Björnåsreviret, och en sedan tidigare okänd varg.

– De här vargarna har tidigare tillhört Dalarna, men redan i vintras började vi se tecken på att några individer började vandra över till Gävleborg, säger Sone Persson. 

Är det vanligt att vargar beter sig på det här sättet, alltså omringar en bil?

– Nej, han råkade nog stanna på ett ställe där det fanns ett antal valpar. De brukar vara naiva, nyfikna och springa fram och titta innan de ger sig iväg. 

Fördubbling av antalet vargar

Totalt finns 9-10 vargrevir som ligger i eller delvis i Gävleborgs län:

– Vi räknar med att mellan  47 och 70 vargar rör sig i vårt län enligt forskarnas beräkningar. Antalet individer har nästan fördubblats sedan vi gjorde mätningarna 2013-14, säger Sone Persson. 

På senaste tiden har det dykt upp vargar på nya platser runt om i länet, som i Hudiksvall. Tidigare i år har vargar iakttagits på platser där det vore otänkbart för några år sedan. Till exempel sågs en varg springa genom centrala Gävle tidigare i år, en man i Ljusdal jagades in i sin traktor och i Ockelbo gav sig en varg in i ett grishägn.

– De har blivit mindre skygga, när unga vargar har lämnat sina föräldrar och söker egna revir, säger Sone Persson.

Bör människor vara rädda för att gå ut när det är så många vargar i rörelse?

– Nej det tycker jag inte. När det handlar om vargar som kommer fram till människor eller springer in på gårdar så rör det sig med största sannolikhet om valpar som bara är nyfikna. Men de kan vara nästan lika stora som vuxna vargar och för en lekman kan det vara svårt att se skillnad, säger Sone Persson. 

Förra veckan avslog länsstyrelsen skyddsjakt på en varg i Sandviken och avslog en ansökan i Ljusdal. Anledningen till avslaget var att den varg som legat bakom angrepp på tamdjur i området troligtvis redan hade skjutits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.