Biltjuven stal bilen – med ett sovande barn i. Polisen grep två personer lite senare. Foto: TT

Stal bil med sovande barn

Uppdaterad
Publicerad

På måndagsmorgonen stals en bil i Gävle, i vilken det satt en sovande ettåring.

Bilen hittades en halvtimme senare och barnet var utan skador.

Polisen har gripit en 28-åring och en 34-åring. Brottsmisstankarna rör bland annat olaga frihetsberövande och framkallande av fara för annan.

Bilen stals på Utanvindsvägen i Gävle vid 08.40. Den återfanns i kvarteret intill på Apelgatan i Hemsta klockan 09.07, uppger polisen.

34-åringen greps på platsen där bilen stals, medan 28-åringen greps på Österbågen en stund senare. Det är 28-åringen som misstänks ha kört bilen.

– Ungefär 700 meter från platsen och cirka 20 minuter efter händelsen anträffades bilen. Mannen hade tilltalat allmänheten och sagt att ”i bilen sitter det ett litet barn, var snäll och ta hand om det”.

Hur vanligt är det att barn följer med i bilstölder?

– Det är väldigt ovanligt, särskilt barn. Det ser man här. Trots att man är påverkad, när man märker att det finns ett barn i bilen så lämnar man ifrån sig bilen och påkallar allmänhetens hjälp.

Är det förmildrande omständigheter när det blir så här?

– Det är svårt att säga. Brotten är fullbordade.

Polisen har hittat gods som har tagits från bilen, bland annat en mobiltelefon och en kamera. Föraren är nu även misstänkt för drograttfylleri, ringa narkotikabrott och grov olovlig körning. 34-åringen är också misstänkt för ringa narkotikabrott. Båda männen ska förhöras senare under måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.