Tillfälliga boenden inte så tillfälliga

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i mitten på oktober har den nedlagda skolan i Jättendal fungerat som ett så kallat akut beredskapsboende.

Här är det meningen att man ska bo högst tillfälligt, max fem dagar, innan man blir placerad på ett asylboende med bättre standard. Men för Ali Ajeel och många andra har det blivit mycket längre än så.

– Det är klart att vi trodde att processen skulle gå fortare än så här, men nu har tiden förlängts och det är inget problem. Det är nog på grund av flyktingströmmen som har kommit till Sverige som det har förlängts. Jag har varit här i tjugo dagar, säger han.

Hur länge det här boendet kommer att behövas vet man inte idag. Avtalet som kommunen har med Migrationsverket sträcker sig till sista januari, men det kan komma att förlängas.

Längtar efter mer etablerad tillvaro

Att många tvingas bo kvar längre än vad som är tänkt har hittills inte varit några bekymmer och enhetschefen Bente Sandström, förstår att Migrationsverket är under hårt tryck och har svårt att lösa situationen.

– Jag förstår ju det med anledning av hur situationen ser ut i landet. Det innebär helt andra utmaningar för oss än vad vi visste om från början. Sådant som personlig integritet, barnens skolgång, eventuella sjukdomsbilder och så vidare.

– Under den tid de är där upplever jag att de har det bra även om de längtar efter att få komma vidare och få ha en mer etablerad tillvaro som är den långsiktiga lösningen, säger Bente Sandström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.