Akutboenden kan vara olagliga

Uppdaterad
Publicerad

Förvandlingen av sporthallar och gymnastiksalar till tillfälliga flyktingboenden kan strida mot lagen eftersom det normalt krävs bygglov för en sådan omvandling. Enligt Boverket är det inte prövat rättsligt om detta är tillåtet enligt plan och bygglagen.

Flyktingarna som just nu flyr krigets våld och terror behöver någonstans att ta vägen. I Gävle liksom i andra kommuner har idrottshallar och gymnastiksalar omvandlats till tillfälliga ankomstboenden. Men frågan är om det är tillåtet enligt plan och bygglagen. På Boverket säger juristen Anna Hedbäck Paulson att det bygglov krävs normalt för sån omvandling.

– Bygglov behövs egentligen om det är gymnastiksal eller sporthall, men det finns inga bestämda regler eftersom det här är en speciell situation. Man kan ibland lösa det med ett tillfälligt bygglov men då ska vissa förutsättningar vara uppfyllda, säger juristen Anna Hedbäck Paulson.

”Har stöd i lagen”

Ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Gävle kommun, Daniel Olsson (S), anser att de har stöd i lagstiftningen för den tillfälliga användningen av allmänna lokaler.

– Det vi gjort är att vi har lutat oss mot lagen om skydd av olyckor, LSO, som tillåter att man kan använda gymnastiksalar i akuta lägen till andra behov, under en begränsad tid. 

Styrs av detaljplanen

Men enligt Boverket reglerar LSO i det här fallet brandskyddet i lokalerna, inte användningen. Den styrs istället av plan- och bygglagen och detaljplanen. 

– Därför kommer vi att kolla närmre på plan- och bygglagen. Om boendena behöver användas längre än fyra veckor säger Daniel Olsson.

På Boverket vill man inte påstå att den nya användningen är olaglig, men inte heller att den är korrekt enligt lagstiftningen.

– Jag vill inte säga olagliga, men de kan strida mot detaljplanen. Man kan ändra planen men det tar tid och det har man inte nu säger juristen Anna Hedbäck Paulson på Boverket.

– Är det så att boendena måste vara kvar längre än fyra veckor måste det göras en ansökan om tillfälligt bygglov.

Enligt Boverket har detta inte prövats tidigare och i slutändan är det en domstol som måste avgöra om den nya tillfälliga användningen strider mot plan- och bygglagen menar Boverkets jurist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.