Trycket ökar på kvinnojourerna

Uppdaterad
Publicerad

Efter semestertiderna ökar trycket på kvinnojourerna. I Södra Hälsingland finns kvinnojouren Stöttan och hit vänder sig allt fler kvinnor under den här tiden på året till följd utav kränkningar och misshandel.

För kvinnor som lever i en relation där de utsätts för kränkningar och våld kan semestern vara allt annat än avkopplande. I kvinnojouren Stöttan ingår Söderhamns, Bollnäs, och Ovanåkers kommuner. Siffror från jouren visar en stor ökning av antalet kvinnor som kontaktar jouren efter semestern.

Våldet ökar under ledigheten

Under juni och juli 2013 hörde 31 kvinnor av sig till jouren och under augusti och september samma år var den siffran mer än fördubblad, totalt 70 kvinnor. Under juni och juli 2014 var det 56 kvinnor som var i kontakt med jouren och under augusti till september totalt 93 kvinnor.

Enligt kvinnojouren handlar det om att intensiteten i våldet från mannen har ökat under den tid under sommaren som man varit lediga tillsammans.

Får ingen semester

– Det handlar mycket om den psykiska misshandeln och att kvinnorna har levt i den här situationen under en lång tid. Efter semestern inser många att de behöver hjälp med det, berättar en ur personalen på kvinnojouren Stöttan som vill vara anonym.

Nu förebereder sig kvinnojouren Stöttan för ett högre tryck eftersom flera kvinnor börjat höra av sig till jouren när semestern är över.

– Det är ett otroligt stort stressmoment för kvinnorna som inte haft någon semester och som känner sig helt slut. Jag vill uppmana kvinnor som är utsatta att ta kontakt för det finns hjälp att få.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.