Värdefullt vattendrag riskerar att torrläggas

Uppdaterad
Publicerad

Skärjån i Söderhamns kommun är ett av landets mest värdefulla vatten, enligt Naturvårdsverket, och i flera år har Ljusne flugfiskeklubb och Länsstyrelsen jobbat med att återställa ån från flottningsrensningar. Och flera miljoner har satsats. Men nu riskerar vattendraget att utarmas helt. 

I ån Skärjån i Söderhamns kommun har Länsstyrelsen Gävleborg lagt ner nästan två miljoner kronor på att återställa vattendraget från flottningsrensningar som genomfördes för drygt hundra år sedan. Bland annat har Ljusne Flugfiskeklubb sedan 1985 lagt åtskilliga timmar på att få havsöringen att trivas i ån igen.

De har bland annat lagt ut stenar för hand i ån. Ån är av stor betydelse för havsöringens överlevnad både i ån och i älven Ljusnan. Dessutom ska ån Skärjån och området runt omkring bli ett naturreservat.

Kjell Jansson från Ljusne Flugfiskeklubb visar SVT Nyheter Gävleborg bilder på hur ån ser ut på andra ställen än där vi träffades för intervjun. Bilderna visar en åfåra som nästan är helt torrlagd.

Sedan några år tillbaka har vattenflödet minskat kraftigt och det började efter att kraftbolaget Orsa Besparingsskog tog över Vifors vattenkraft, som ligger några mil söderut från Skärjån.

– Livet under vattnet det är borta med tanke på att vattnet försvann, säger Kjell Jansson Ljusne Flugfiskeklubb.

Gammal vattendom styr

Det är Orsa besparingsskog som reglerar vattennivån i Skärjån och enligt dem så följer de den drygt 70 år gamla vattendomen.

– Ja, vi reglerar vattnet där vid olika årstider för att hålla en så jämn nivå som möjligt i sjön för sommarstugeägare. Och sen har vi dammen där vid Skärjån och den är reglerad genom vattendomen, är dammen på en viss nivå så måste vi släppa vatten och är den på en annan nivå så behöver vi inte släppa något vatten, säger Jan-Olof Sjölander på Orsa Besparingsskog.

Fiskeklubb får myndighetsstöd

Det är inte bara Flugfiskeklubben som är kritiska till situationen vid Skärjån, även Länsstyrelsen vill att vattennivån ska höjas. Just nu utreder Kammarkollegiet vattendomen om den ska göras om eller inte. Länsstyrelsen vill helst se en helt ny vattendom.

– Man har pekat ut Skärjån som ett nationellt värdefullt vatten, det är Naturvårdsverket som har gjort det. Och vi har även tidigare här på Länsstyrelsen prioriterat vilka vattendrag och vilka vattendomar som vi i första hand vill ompröva och den här har alltid legat högt. Av de synpunkter som har kommit in från allmänheten och organisationer så är det många som har tryckt på att det behövs mer vatten, säger Hans Sjöberg som arbetar som miljöhandläggare på Länsstyrelsen i Gävleborg.

Vattendomen håller nu på att utredas, hur ser du på det?

 – Ja, det kanske kan vara bra det så att alla sakägare får tycka till så vi kommer fram till en lösning som förhoppningsvis alla blir nöjd med, säger Jan-Olof Sjölander på Orsa Besparingsskog.

Kjell Jansson är mycket nöjd över att den gamla vattendomen omprövas.

– Domen är så gammal och förlegad och flottningen har försvunnit för längesen, så vattendomen borde inte gälla. Men man kan förändra det här genom att ändra vattendomen så att Skärjån får tillbaka sitt vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.