”Verkligen barns rätt att slippa tobak”

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre röker i Gävleborg och det gäller även barn och unga. Men för att sänka rökningen ytterligare vill folkhälsosamordnare ta hjälp av Barnkonventionen.

Under tisdagen deltog Region Gävleborg i projektet Barnets Rätt i tobaksfrågan. Syftet med projektet är att ge stöd och inspiration till det lokala och regionala utvecklingsarbetet på tobaks-området i regionen.

I Gävleborg röker allt färre barn och unga. Men för att minska rökningen ytterligare vill folkhälsosamordnare och andra som jobbar mot rökning i länet se om det går att ta hjälp av barn- och tobakskonventionerna som i Sverige upphöjts till lag. Det handlar bland annat om rätten för barn att slippa utsättas för tobaksrök.

I dag använder man inte Barnkonventionen i det här arbetet?

– Nej, de som jobbar med Barnkonventionen jobbar med sina frågor och de som jobbar med tobakskonventionen jobbar med sina frågor. Det är viktigt att man bygger broar mellan olika professioner och kommer in med olika perspektiv i arbetet eftersom det stärker barns rätt, det är verkligen barns rätt att slippa tobak, säger Margaretha Haglund, tobaksfakta, till SVT Nyheter Gävleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.