71-åriga Pirjo älskar World of Warcraft

Uppdaterad
Publicerad

Pirjo Bergqvist har skaffat sig en ny passion på äldre dar – att spela onlinespelet ”World of Warcraft”.

Hon är en av flera miljoner så kallade WoW-spelare över hela världen. Ungefär 20 timmar i veckan ägnar hon åt att med olika karaktärer ta sig fram i den fiktiva spelvärlden.

Det har gått fem år sedan hon första gången loggade in och skapade sina första karaktärer.

Fredagsfönster

-Varför ska man sitta och lägga patiens eller pussel, när man inte kan träffa någon människa. Här kan man alltid träffa någon kompis, säger Pirjo Bergqvist.

World of Warcraft – eller WoW som det oftast kallas – släpptes 2004 och är ett dataspel där man är ansluten till en onlinevärld med fantasytema. Spelarna kopplar upp sig mot en server – och i spelet både krigar man mot varandra och samarbetar för att avancera i den fiktiva världen.

Kontrollerade WoW-gåva till barnbarnen

För Pirjo var spelet först tänkt som en present till barnbarnen.

-Jag ville titta på vad jag skulle ge till barnbarnen, eftersom åldersgränsen är tolv och den yngsta endast är sex år. Därför var jag tvungen att installera spelet på min dator för att kontrollera innan barnbarnen kom. Och sen satt jag fast.

Beroende av spelet

71-åriga Pirjo bor tillsammans med sin man i ett hus i Sandarne utanför Söderhamn. På sommaren gillar hon trädgårdsarbete och hon även engagerad i föreningsliv. Men hon erkänner också att hon är beroende av WoW.

-Jag kan spela upp till 20 timmar i veckan utan vidare. Och när jag inte kan sova på nätterna när det är fullmåne så spelar jag – ibland fyra timmar per natt.

”Jag förtjänar att leka igen”

World of Warcraft är ett omdebatterat spel där många föräldrar tycker att deras barn ägnar alldeles för mycket tid åt det. Men Pirjo tycker att hon efter ett helt yrkesliv förtjänar att leka igen.

-Tack vare WoW har jag fått kompisar i England, Holland, Sverige och Finland. Och jag har spelat en gång med en kille från Madagaskar, några ryssar och så folk från andra länder. Här spelar det ingen roll vem du är – om du är 71 eller elva år gammal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fredagsfönster

Mer i ämnet