Alkoholskandal på familjehem

Uppdaterad
Publicerad

Ett par som driver ett familjehem i Hudiksvalls kommun har ertappats med att vara berusade. Det kan SVT Gävledala avslöja.

Paret var berusade trots att de hade flera jourbarn placerade där och trots ett förbud mot alkohol.

– Jag tycker att det är fruktansvärt, säger en mamma till ett av barnen som är placerad i familjehemmet.

Det var i samband med att socialtjänsten, en fredag för tre veckor sedan, gjorde ett oplanerat besök till hemmet, som man upptäckte att paret var påverkade, trots ett förbud mot alkohol. I familjehemmet fanns vid tidpunkten fem placerade barn.

– De här barnen är omplacerade i dagsläget. Jag kan inte gå in på några detaljer, men jag kan säga att vi avbrutit avtalet med det här jourhemmet utifrån att vi har så högt ställda krav på våra jourhem, säger Jennie Blomstrand, chef barn- och ungdomsenheten vid socialtjänsten i Hudiksvall.

Men det gjordes inte direkt. Ett av barnen som är placerad i familjehemmet var hos sin mamma den aktuella fredagen. Mamman fick ingen upplysning om vad som hade hänt utan skjutsade tillbaka den åttaårige sonen på söndagen. Först två dagar senare blir hon kontaktad och ombedd att ta hem sin son igen, samma dag.

– Jag blev ju chockad att jag skulle hämta min son bara sådär akut, men eftersom jag har känt till det här problemet så var det ju på något sätt en bekräftelse för mig också. Det var skönt att de äntligen reagerade. Men jag förstår inte varför jag skickade tillbaka honom på söndagen. Varför bad dom mig inte hålla honom kvar redan då.

– Vi har tittat på de omständigheter som var under den här situationen och gjort de bedömningar och åtgärder som krävts, säger Jennie Blomstrand.

Var det att barnen skulle komma tillbaka efter den här händelsen?

– Vi har sett utifrån det som varit det bästa från barnet och vidtagit åtgärder utifrån det under hela den här perioden.

Mamman till den åttaårige pojken tycker att det är mycket märkligt att socialtjänsten resonerar på det sättet.

– Jag tycker att det är fruktansvärt. Han skulle ha fått stanna hemma. Hur kan man skicka tillbaka barn till något man har upptäckt är ett öppenbart problem?

Till ett familjehem kommer barn som av någon anledning inte kan bo hos sina biologiska föräldrar. Ofta handlar det om missbruk eller vanvård av barnet som orsakar en placering i ett familjehem.

Paret som har familjehemmet har blivit anmälda av olika personer vid flera tillfällen för att ha uppträtt berusade tillsammans med barnen, men också för att barnen inte haft tillräckligt med kläder, inte fått lunch, att de överlämnat barn till andra, för socialtjänsten inte godkända personer och att inte ha tillräckligt med tid för de placerade barnen.

Trots detta har Socialtjänsten låtit barn fortsätta få bo där eftersom man inte tyckt det varit så allvarligt.

– Vi har gjort utredningar i de fall vi har fått in indikationer på saker och ting och i de utredningarna har det inte framkommit sådana omständigheter att vi har tagit några åtgärder.

En vecka efter att allt uppdagades föreslår Socialtjänsten att mamman till den åttaårige pojken ska lämna tillbaka honom till familjehemmet för att göra en successiv överlämning fram till sommaren.

– Han har ju varit i stort sett på halvtid hos mig och de har dragit ut på tiden med att han ska komma hem. Jag förstår inte det här med successivt. Om det finns ett missbruk, det är ingenting att diskutera. Det var precis så det var... Jag kunde inte ta hand om honom, jag har haft ett missbruk och jag skulle väl aldrig ha sagt att okej låt han vara lite grann hos mig och lite hos familjehemmet. Nä, man gör inte så mot barn.

Jennie Blomstrand vill inte kommentera det enskilda fallet, men säger att man har agerat utifrån barnets bästa.

Tre veckor efter att Socialtjänsten ertappade familjehemmet har ingen rapport kommit in till socialnämnden, något som borde ha gjorts enligt Socialstyrelsen. Inte heller har det upprättats någon Lex Sarah-anmälan än. Men det säger Blomstrand att man håller på att se över.

För mamman till den placerade pojken har förtroendet hos Socialförvaltningen minskat rejält.

– På något sätt vill man ju tro på socialtjänsten att de vet vad som ska vara bäst för barnen och att de tar en på allvar. Det ska inte behöva gå så här långt. Barn ska inte behöva fara illa i ytterligare ett hem. han hade det inte bra hos mig då, när jag inte mådde bra.

Men hur skulle du kunna ta hand om honom idag då?

– Mitt liv ser helt annorlunda ut. Jag har redan ett barn hemma. Det har Socialtjänsten utrett både hit och dit och på alla sätt och vis och kommit fram till att jag är en bra mamma idag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.