Ambulans i frontalkrock

Uppdaterad
Publicerad

En ambulans och en personbil frontalkrockade på riksväg 66 strax söder om Sälen.

En person omkom och tre personer skadades när en ambulans och en personbil frontalkrockade på riksväg 66 söder om Sälen vid lunchtid på Annandagen. Olyckan inträffade i höjd med Vasaloppsstarten i Berga by.

De tre som åkte i ambulansen – två ambulanssjukvårdare och en patient – skadades, liksom föraren av personbilen. Samtliga fördes till Mora lasarett.

Kvinna avled

Polisen meddelade senare på eftermiddagen att den kvinna i 45-årsåldern, som körde personbilen, hade avlidit av sina skador. Hennes anhöriga är underrättade.

Tre personer vårdas på Mora lasarett, en med allvarliga skador och två med lindriga skador.

Flera ambulanser – fem från Sverige och två från Norge - skickades till platsen. En ambulanshelikopter rekvirerades också från Norge, men den skulle vara på olycksplatsen först klockan 14.00 och i det läget valde man istället att köra den skadade – som helikoptern skulle ha transporterat – med ambulans till Mora lasarett.

Inga poliser

Riksvägen var avstängd vid olycksplatsen under räddningsarbetet. När olyckan inträffade fanns inga poliser i tjänst i västerdalarna. Närmaste polis fanns utanför Älvdalen så personal från Räddningstjänsten fick också sköta trafikdirigeringen tills polisen kom till platsen.

-Det är ju ett svaghetstecken, Sälen är ju ändå en turistort, så det är lite skandalöst, säger räddningschefen Per Hampus.

Sammanlagt har tre personer fått sätta livet till i årets jultrafik. På juldagens morgon dog en man efter en smitningsolycka i Hälsingland och på julafton dog en man efter en olycka i Värmland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.