Trasig ambulans skulle ha bytts ut förra året

Uppdaterad
Publicerad

Häromdan tappade en ambulans från Falun styrförmågan under ett uppdrag. Ambulansen hade gått längre än den körsträcka som bestämts att de ska bytas vid, och nu riktas kritik mot att ambulanserna är för gamla.

Det var i onsdags under en körning mellan Falun och Akademiska sjukhuset i Uppsala som ambulanspersonalen efter en rast upptäckte att ambulansen inte gick att styra. Styrstaget som går mellan ratten och hjulen hade gått av.

– Den här incidenten hade ju kunnat sluta riktigt riktigt illa. Det här är oerhört allvarligt, säger arbetsmiljöombud Anders Olsson.

Under fredagen fick ambulansen ett nytt styrstag och har besiktats. Men förutom den här ambulansen har också tre andra ambulanser tagits ur trafik.

Ska bytas efter 45 000 mil

Inom ambulansen i Dalarna finns riktlinjer som säger att ambulanserna inte ska gå mer än 45.000 mil innan de byts ut. De fyra som nu tagits ur bruk hade alla övergått den gränsen och en hade till och med gått över 50.000 mil. Enligt verksamhetschefen för Ambulansen är alla fyra på väg att bytas ut, men på grund av långa leveranstider har det ännu inte gjorts.

– Den här bilen skulle vi ju ha bytt i juni nu då, och om det hade gått enligt planen lokalt så skulle vi bytt ut den redan förra året. Då hade ju inte händelsen uppstått alls. Nu har den skett och inga skador skedde, så det är ju bra, säger Sven-Ove Larsson, avdelningschef ambulansen Falun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.