Än tickar klockan för urmakare

Uppdaterad
Publicerad

Trenden att laga gamla klockor och hitta fynd på auktion ger mycket jobb till urmakare. Men samtidigt minskar antalet urmakare kraftigt i landet.

Antalet urmakare har minskat kraftigt de senaste tio åren, idag finns ca 500 runtom i landet. I Dalarna och Gävleborg finns bara ett 30-tal urmakare kvar, det är i stort sett bara en per kommun.

– Vi skulle inte ha så mycket jobb om det inte vore för affektionsvärdet på klockorna, säger urmakaren Per Hamrin.

Intresset för klockor har inte minskat, snarare tvärtom och trenden att samla på och laga gamla saker blir allt större.

– Program som antikrundan gör att folk vill hålla ordning på sina gamla klockor och att de söker nya på auktioner, säger urmakare Dan Toft.

Få utbildar sig till urmakare

Att utbilda sig till det gamla hantverksyrket urmakare är inte lika attraktivt som det var förut. Antalet utbildningsplatser blir färre och i hela landet är det bara ett tiotal urmakare som går ut varje år. Något som visar sig i arbetsbelastningen hos dagens aktiva urmakare som är överrösta med jobb.

– Det finns väldigt mycket jobb eftersom det har blivit så populärt att se efter sina gamla klockor, men det finns alldeles för få urmakare, säger Dan Toft.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.