Tusentals demonstrerar i Umeå Foto: Joachim Ljungquist

Många demonstrerade mot rasismen

Uppdaterad
Publicerad

Förra helgen angreps en antirasistisk manifestation i Kärrtorp i Stockholm av nazister. Idag hölls manifestationer på flera håll i landet.

Nazistattacken i Kärrtorp förra veckan ledde till en rad manifestationer mot rasism och för att visa solidaritet med Kärrtorp runt om i Sverige. Under lördagen samlas människor i Eskilstuna, Falun, Kristianstad, Sundsvall och Umeå. I Falun hölls manifestationen på Stora torget med start klockan 14. Det blev en lugn demonstration, med ungefär 150 personer.

– Det har gått lugnt och sansat till, utan några motdemonstrationer, uppger Göran Lekander, vakthavande befäl vid Dalapolisen för Gävledala efter att manifestationen avslutats.

Attacken mot antirasister i Kärrtorp

På söndagen hålls också flera manifestationer, bland annat en ny i Kärrtorp.

Manifestationen i Kärrtorp förra helgen slutade med att fler än 25 högeraktivister greps. En av dem som häktades är från Dalarna, en känd ledarfigur inom nynazistiska Svenska Motståndsrörelsen. Bakom lördagens manifestation mot rasismen står Ung vänster och Vänsterns studentförbund.

– Vi tänker inte låta oss skrämmas till tystad eller stanna hemma för att vi är rädda, då låter man de ta mark och det är ingenting vi vill ha i samhället, säger Isa Olsander från Vänsterns studentförbund.

Lördagen den 28 december hålls manifestationen i Hudiksvall.

1.500 tågade i Umeå

Under eftermiddagen hölls ett stort fackeltåg i Umeå mot rasism.

– Det är omkring 1 500 personer i tåget. Det är lugnt och fridfullt, säger Tommy Nilsson, vakthavande befäl vid polisen i Västerbotten-

300 i Sundsvall

Också i Sundsvall samlades människor för att demonstrera. Runt 300 personer hade trotsat regn och ishalka för att sympatisera med de som deltog i manifestationen i Kärrtorp för drygt en vecka sen.

Polisen i Västernorrland har fått information om demonstrationen sent, så inga extra resurser har satts in. Enligt vakhavande kommer polisen vara närvarande på olika sätt och kommer bevaka tillställningen på ett bra och defensivt sätt.

Inga motdemonstranter kom, och manifestationen på Stora torget verkar ha avlöpt utan problem.

Fler manifestationer

Lördag 21/12

– Eskilstuna

– Falun

– Kristianstad

– Sundsvall

– Umeå

Söndag 22/12

– Kärrtorp i sydöstra Stockholm

– Luleå

– Malmö

– Motala

– Östersund

– Helsingfors i Finland

Måndag 23/12

– Tranemo

Fredag 27/12

– Örnsköldsvik

Lördag 28/12

– Hudiksvall

Söndag 29/12

– Karlstad

Sedan tidigare har det hållits manifestationer i:

– Göteborg

– Lund

– Malmö

– Uppsala

Källa: Nätverkets Linje 17:s Facebook-sida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken mot antirasister i Kärrtorp

Mer i ämnet