• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Hon kämpar för att få ett jobb

Uppdaterad
Publicerad

Farahnaz Esmaili i Gävle kämpar för att få ett jobb, något som inte är helt enkelt. Arbetslösheten bland utlandsfödda har mer än tredubblats i Gävleborg sedan 2008.

Arbetslösheten bland utlandsfödda har tredubblats på sex år i Gävleborg. Och även om man får chans att vikariera på ett jobb, så finns det många hinder på vägen till en fast tjänst.

Farahnas Esmaili kommer från Iran. Idag vikarierar hon på ett hemtjänstföretag i Gävle, men hon får inget fast jobb, då hon varken har körkort eller undersköterskeutbildning. Samtidigt så måste hon jobba för att försörja sig.

Val 2014 – Gävledala

– Vi som invandrare måste kunna språket och ha körkort och utbildning för jobbet. Men för körkortet måste jag betala mycket pengar, så då måste jag jobba för att få pengar till körkortet, berättar Farahnas Esmaili.

Lavinartad ökning i arbetslöshet

Enligt siffror från arbetsförmedlingen har arbetslösheten bland utrikesfödda ökat dramatiskt i Gävleborg. År 2008 var ca 1500 utrikesfödda personer i åldern 16-64 inskrivna på arbetsförmedlingen som arbetssökande. Idag har antalet ökat till över 5500 st. Det är en ökning med nästan 300 procent.

I Gävleborg är arbetslösheten en av de högsta i landet, totalt är 14075 personer arbetslösa. Nästan 40 procent av dessa personer, 5462st är utrikesfödda. Även enbart bland utrikesfödda är arbetslösheten hög, totalt är 37,7 procent av utrikesfödda i Gävleborg är arbetslösa.

I Dalarna är totalt 8280 personer arbetslösa, 2926 av dessa, alltså 35 procent är utrikesfödda. Bland utrikesfödda är 24,9 procent arbetslösa. I Sverige är arbetslösheten bland utrikesfödda totalt 20,1 procent. Dessa enligt siffror från arbetsförmedlingen som SVT Gävledala tagit del av.

Vill gärna lära sig språket

Farahnas vill gärna jobba för att lära sig det svenska språket bättre, men jobbsökandet kan ibland upplevas som tröstlöst.

– Det känns inte bra, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Gävledala

Mer i ämnet