Foto: TT Nyhetsbyrån.

Oväder orsakade flera bränder

Uppdaterad
Publicerad

Blixtnedslag på sammanlagt sex ställen i Gävleborg orsakade flera skogsbränder under lördagskvällen. Vid 14-tiden på söndagseftermiddagen pågick släckningsarbetet fortfarande.

Det har varit en hektisk kväll och natt för Gästrike Räddningstjänst. Åskovädret som tros ha orsakat bränderna drog in vid 18-tiden igår kväll.

– När vi tittar på SMHI:s registrerade blixtnedslag ser vi att där alla bränder uppstått så har också blixtar slagit ner, säger Johan Melin, inre befäl på Gästrike Räddningstjänst.

Svårsläckta bränder

De flesta bränder var mindre i omfattning, men i Ockelbo och Sandviken höll man fortfarande på med släckningsarbetet vid 14-tiden på söndagseftermiddagen.

– Det är svårt att säga när vi ska vara klara, det är ganska svår terräng så det borde ta ett par timmar till, tror Johan Melin.

Under söndagen gällde fortfarande den klass 2-varning för höga temperaturer som SMHI utfärdat. Det råder också totalt eldningsförbud i hela länet.

Flyg upptäckte flera bränder

På Gästrike Räddningstjänst är man också tacksamma över det skogsbrandflyg som kunnat lokalisera flera av det senaste dygnets skogsbränder.

– När det är så här torrt i skog och mark så är det lätt att det uppstår skogsbränder, det är jätteviktigt att vi upptäcker dem så tidigt som möjligt och det har vi fått stor hjälp till att göra, säger inre befäl Johan Melin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.