Äter du vitlök för att bli frisk?

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan du själv ta reda på om det verkligen gör nytta

Så här i förkylningstider är det många som försöker kurera sig med hjälp av information från nätet. Men det kan vara svårt att veta vad som egentligen stämmer. På sjukhusbiblioteket har allmänheten numer tillgång till samma information som läkarna.

Sjukdomar och diagnoser söker folk ute på internet, men där kan man få vilka svar som helst.

– Här kommer man åt högkvalitativ information, säger P-O Tellander som är bibliotekschef på Falu Lasarett. Det finns info som man kan ta upp med sin läkare eller sjuksköterska och finns det tillgång till bra information, så underlättar det för alla parter, både för patient och läkare, menar P-O.

Den nya tjänsten Walk In Use (WIU) innebär att allmänheten får tillgång till medicinska artiklar och tidskrifter som tidigare varit interna inom landstinget. Tjänsten är framtagen av sjukhusbibilioteket i Falun, men kommer att finnas tillgänglig på de stora sjukhusen i hela Dalarna.

– Man kanske har sett en annons i en tidning om naturläkemedel, då kan man komma hit och slå upp i vårat sjukhusbiblioteket om det stämmer. Då får man ta ställning själv, säger bibliotekarie Anna Forsberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.