Förändrad attityd till alkohol bakom minskning av olyckor

Publicerad

Gustav Nilsson på Delsbo skoterklubb tror att förarbevis, skydd och förändrade attityder till alkohol har bidragit till att minska olyckorna

Delsbo skoterklubb är i färd med att sätta upp nya skoterledsmarkeringar och klubbens ordförande Gustav Nilsson tror att förarbevis och skydd har bidragit till att minska olyckorna, I Gävleborg har det sedan 2009 rapporterats 39 skoterolyckor. Det är för få för att tala om någon trend men hittills under 2014 har det inträffat bara en olycka vilket sannolikt har med den dåliga vintern att göra.

En förändring i attityd till alkohol

Men Gustav poängterar att ändrade attityder till alkohol har också varit viktigt.

– Ja, jag tycker att attityden är jätteförändrad. förr så hörde man att några öl så spelar de ingen roll. men nu så sitter man på 160 hästar och 800 kubik som drar iväg på 100 kilometer i timmen på några sekunder. Då är det liksom hårdare, säger Gustav Nilsson

Hur reagerar du och dina kompisar om ni hör om någon som dricker?

– Ja alltså vi tillåter det inte utan först så snackar man med personen och skulle man höra att det upprepas så skulle inte jag tveka att ringa polisen i sådana fall.

Även åtgärder i lederna har effekt. Delsbo Skoterklubb har varit vilande i tio år när skoterintresset varit dåligt. tills nu, när Gustav Nilsson har tagit tag i klubben. Klubben har nu inlett ett omfattande arbete med att återuppbygga ledsystemet. 

– Vi försöker röja en ganska bred och säker led så att man inte ska köra in i träd, märker upp bra för att man inte ska hamna på villovägar och försöker ruska upp över isarna för att man ska veta ska köra och sådana saker, säger Gustav Nilsson.

Allt mer populärt att köra skoter

Men det är inte bara i Delsbo det blir populärare att köra snöskoter, nu finns ungefär 200.000 registrerade snöskotrar i landet. Och trots den här ökningen, så minskar antalet personskador i samband med skoterkörning.

För fem år sen skadades 107 personer i skoterolyckor. Fram till sista oktober i år hade 69 personer skadats. Och prognosen för helåret 2014 är rekordlåga 82 skadade.

– Backar vi fem år har vi legat på dryga hundratalet skadade, men då ska man veta att fordonsbeståndet ökat med 40.000 skotrar under den perioden, säger Olle Molin på Svedea Försäkring till SVT Nyheter.

Bakomliggande faktorer sägs vara det nya förarbeviset som infördes 2009, och att allt fler använder skydd.

– Man har hjälm och i många fall även ryggskydd, både som förare och passagerare, säger Olle Molin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.