Foto: Marie Hägg/SVT

Badplatser otillgängliga för rörelsehindrade

Uppdaterad
Publicerad

Att kunna ta ett dopp för att svalka av sig är inte möjligt för alla. I Hudiksvalls kommun saknar samtliga kommunala badstränder ramp så att rörelsehindrade kan ta sig i och ur vattnet.

Rullstolsburna Niklas Elmesten och Daniel Schärström tar sig utan problem runt på Malnbaden. Men när deras vänner vill bada får de titta på eftersom rullstolsrampen tar slut precis där havet tar vid.

– Jag tycker det är dåligt att man inte kan ta ett svalkande dopp när det är varmt, säger han.

Val 2014 – Gävledala

Hudiksvalls kommun har fem kommunala bad och alla saknar ramp för rörelsehindrade så att de kan ta sig i och ur vattnet. För sju år sedan beslutade kommunfullmäktige att just tillgänglighet för alla ska vara utgångspunkten vid all kommunal planering.

”Väldigt tråkigt”

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt, vi ska ha ett samhälle som är öppet för alla, vi säger att vi ska vara kommunen med stort hjärta. Därför måste vi politiskt se till att det här måste prioriteras. Jag hoppas att vi redan till nästa säsong ska ha någon badplats där man kan ta sig ända ner till vattnet, det vore dåligt annars, säger kommunalrådet Jonas Holm (M).

Hur har du gjort i sommar när det har varit så himla varmt?

– Jag har fått tagit en dusch hemma på kvällarna, säger Daniel Elmesten.

Hur känns det då?

– Tråkigt, det är liksom ingen känsla att ta en dusch, man vill vara i havet och bada.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Gävledala

Mer i ämnet