Foto: Markus dahlberg

Bättre balans med Tai chi

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan pågår kampanjen ”Ramla inte” i Gävleborgs län. Kampanjen är till för att minska fall och fallskador hos äldre personer.

På Fredens kulle i Hudiksvall fick pensionärerna prova på Tai chi som elever från undersköterskeutbildningen höll i. Det är en av alla de aktiviteter som anordnas i länet för att förebygga fallolyckor. Den vanligaste dödsolyckan är enligt Landstinget Gävleborg orsakad av att man ramlar.

– Vi tänkte att vi kan göra något med våra pensionärer, hjälpa till att träna eftersom rörelser är väldigt viktigt för att behålla cirkulationen och för att få ett inre lugn. Det hjälper till att framkalla den inre hälsan, säger Maria Jansson som är undersköterskeelev på CUL i Hudiksvall.

Vårdläraren Kirsti Bergqvist tycker att det var bra att hennes elever fick möjlighet att delta i kampanjen.

– Lårbensbrott och handledsskador är vanliga fallolyckor bland äldre. Äldre behöver träna upp sin balans. Många äldre har också yrselproblem och det kan finnas olika orsaker till det och tränar jag upp balansövningar minska jag risken för att falla, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.